Saavutettavuustyökalut

Kultalammen historiaa

Matti Ranin ja Tea Ista näyttelivät Helsingin Kaupunginteatterin Kultalammessa vuonna 2000. Kuva Kari Hakli.

Ernest Thompsonin kirjoittama näytelmä Kultalampi (On Golden Pond) sai kantaesityksensä off-Broadwaylla vuonna 1978 Tom Aldredgen ja Frances Sternhagenin tähdittämänä. Esitys oli valtava menestys ja se siirrettiin helmikuussa 1979 New Apollo Theatreen Broadwaylle ja seuraavalla kaudella Century Theatreen. Yhteensä sitä esitettiin yli 400 kertaa.

Näytelmästä tehtiin elokuva vuonna 1981 ja päärooleissa olivat Henry Fonda, Katharine Hepburn ja Jane Fonda. Elokuva sai kolme Oscaria ja kolme Golden Globea sekä Bafta-palkinnon.

Vuonna 2001 Ernest Thompson ohjasi Kultalammesta TV-version, pääosissa Julie Andrews ja Christopher Plummer.

Suomessa Kultalampi kantaesitettiin Kansallisteatterissa (1979), pääosissa Eeva-Kaarina Volanen ja Hannes Häyrinen. Näytelmää on esitetty myös Tampereen Työväen Teatterissa (1986), Svenska Teaternissa (1988), Mikkelin Teatterissa (1989), Kemin Kaupunginteatterissa (1991), Oulun Kaupunginteatterissa (2010), Tampereen Komediateatterissa (2011), Lappeenrannan Kaupunginteatterissa (2011), Varkauden Teatterissa (2011), Seinäjoen Kaupunginteatterissa (2014) ja Hämeenlinnan Teatterissa/ Riihimäen Teatterissa (2016).

Helsingin Kaupunginteatterissa Kultalampi esitettiin vuonna 2000 Arto af Hällströmin ohjaamana ja suomentamana. Esitys poikkesi hiukan aiemmista, koska se oli kirjailijan floridalaista Riverside-teatteria varten muokkaama uusi ja lyhennetty versio. Pääosissa olivat Tea Ista ja Matti Ranin ja muissa rooleissa Kristiina Halttu, Jouko Klemettilä, Kari Mattila ja Mika Ranin. Esitys oli sydämellinen ja koskettava ja sai lämpimän vastaanoton yleisöltä.

Nyt uuden Kultalammen Arena-näyttämölle ohjaa teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Tuomo Aitta, joka vierailee ensimmäistä kertaa Helsingin Kaupunginteatterissa. Hän on työskennellyt aiemmin mm. Kansallisteatterissa, KOM-teatterissa ja Ryhmäteatterissa ja hänet on palkittu Eino Kalima-palkinnolla Martin McDonaghin näytelmän Tyynymies (2004) ohjauksesta.

Teksti: Hanna Kalsto

Ernest Thompson

Kultalampi

Aina sydämessä
  • Arena-näyttämö
  • Ensi-ilta 8.9.2022
  • Noin 2 t 45 min, sis. väliajan
  • opiskelijalippu 22 € (ma-to), Eläkeläislippu 41 € (ma-to), Peruslippu 44 €