Saavutettavuustyökalut

Mitä et tekisi rakkauden tähden?

Anders Albien. Kuva Mats Bäcker

Moulin Rouge! Musikaali kertoo tutun tarinan nuoresta miehestä, joka rakastuu naiseen, jota ei voi saada. Mutta Moulin Rouge! Musikaali kertoo tarinan niin vaikuttavasti ja viihdyttävästi, että se lumoaa.

Moulin Rouge! Musikaali on melko tavallinen Hollywood-tarina. Upea, intohimoinen ja melodramaattinen draama, jossa lauletaan ja tanssitaan, rakastetaan ja vihataan, taistellaan ja hävitään. Silti Anders Albien, pohjoismaisen Moulin Rouge! Musikaali -tuotannon ohjaaja on vakuuttunut siitä, että tässä versiossa on aivan erityinen sävy. Sen sävy poikkeaa täysin muun maailman tuotannoista. Pohjoismaista tuotantoa on esitetty tähän mennessä Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Oslossa.

”Versiomme Moulin Rouge! Musikaalista on täysin meidän omamme. Tähän mennessä tehdyt tuotannot, muun muassa New Yorkissa, Lontoossa ja Melbournessa, ovat kaikki samaa tuotantoa. Meidän esityksemme on erilainen, ja siinä on selvästi skandinaavinen maku. Mutta itse tarina sekä upea musiikki ja tanssi ovat tietenkin samat.”

”Me rakastamme ja arvostamme tätä tarinaa. Se on tunnistettava omasta elämästämme ja tietenkin tuttu kaikista vanhoista klassisista satukirjoista”, Anders Albien sanoo. Hänellä on takanaan pitkä kansainvälinen ura suurten musikaalien, kuten Hairsprayn, Flashdancen, Spamalotin, Jersey Boysin ja The Book of Mormonin ohjaajana.

Vaikka Moulin Rouge! Musikaalilla on oma ainutlaatuinen juonensa, se on saanut vaikutteita klassisista rakkaustarinoista. Christianin ja Satinen hahmojen kautta voi tunnistaa monia muita historian rakastavaisia, kuten kreikkalaisen mytologian Orfeuksen ja Eurydiken, jotka rakastavat toisiaan syvästi, mutta joutuvat eroamaan, kun Eurydike kuolee eikä Orfeus pysty pelastamaan häntä manalasta. Alexandre Dumasin Kamelianainen ja Puccinin ooppera La Traviata ovat myös olleet luonnollisia inspiraation lähteitä, sillä ne sijoittuvat 1890-luvun Pariisiin Belle Époque -aikakauteen. Silloin kurtisaaneja kosiskelivat miehet, joita he eivät koskaan voisi saada, ja lopulta he kuolivat kaipaukseen, ja tuberkuloosiin.

”Musikaali on klassista viihdettä ja juonenkäänteet ovat tuttuja, mutta 2000-luvun yleisö arvostaa sitä yhä tänä päivänä. Luomamme esityksen maailma tuntuu toivottavasti sekä innostavalta että nykyaikaiselta, mutta siinä näkyvät myös tapahtuma-aika ja -paikka ja kaikki niihin liittyvä. Siihen kuuluvat burleski ja Pariisi, mutta myös dancehall ja paheellisuus. Ja se tapahtuu aikana, jolloin tuberkuloosi vei tuhansia ihmishenkiä. Kun aloimme työstää musikaalia, koronaviruspandemia oli vielä iso osa jokapäiväistä elämäämme, ja oli hyvin erikoista kokea, miten me yhtäkkiä jälleen kollektiivisesti pelästyimme kadulla yskiviä ihmisiä”, Anders Albien sanoo.

Albienin tuotannon erityinen pohjoismainen sävy näkyy sekä visuaalisessa suunnittelussa, joka on saanut vaikutteita art deco -tyylistä, että hahmojen tulkinnassa ja siinä, miten he elävät ja toimivat 1890-luvun Pariisissa. Sillä vaikka Satine ja muut Moulin Rouge -yökerhon esiintyjät elävät kovaa elämää ja ovat monin tavoin riippuvaisia miesten rahasta ja huomiosta, he ovat myös voimakastahtoisia yksinhuoltajia, jotka kamppailevat elättääkseen lapsensa ja saadakseen vallan omasta elämästään.

”Nämä naiset olivat monin tavoin suffragettien edeltäjiä ja taistelivat naisten oikeuksien puolesta yhteiskunnassa. He ansaitsivat omat rahansa ja edustivat siten vapautumista ja itsenäisyyttä”, sanoo Anders Albien ja kertoo myös, miten pohjoismaisuus vaikuttaa ohjaajan työtapaan.

”En halua kitschiä ja ”minä, minä, minä” -asennetta vaan ennemmin ”kaikki yhdessä”-asennetta. Toivottavasti skandinaavinen ajatus tasa-arvosta ja toisten kunnioittamisesta näkyy myös ohjauksessa, sillä Moulin Rouge! Musikaali on tuotanto, joka voi lähteä lentoon vain, jos kaikki niin näyttämöllä kuin sen takana, auttavat. Tämä saattaa olla skandinaavinen ajattelutapa”, sanoo Anders Albien, joka monen muun tavoin innostui nähdessään Moulin Rouge! -elokuvan.

”Ajattelin: Mitä! Mitä tämä on? En yleensä pidä historiallisten tapahtumien epäjohdonmukaisista kuvauksista, mutta silti istuin siinä ja minusta tuntui täysin luonnolliselta kuulla, että Lady Marmalade -kappaletta laulettiin 1890-luvun Pariisissa. Taiteilijoiden ja boheemien elämäntyyli herätti luultavasti silloin enemmän paheksuntaa kuin nykyään, mutta me ihmiset emme ole periaatteessa muuttuneet. Kun katson YouTubesta vanhoja värilliseksi muutettuja dokumentteja, näen ihmisiä, jotka voisin aivan yhtä hyvin tavata kadulla nykyäänkin. Meillä ihmisillä on harmimme, ilomme ja rakkaustarinamme, aivan kuten 130 vuotta sitten.”

Moulin Rouge! Musikaalin universaalista tarinasta – jossa poika tapaa tytön, mutta kohtaa lukuisia vastoinkäymisiä – on kudottu vahva, ennennäkemätön show, jossa on upeita tanssinumeroita, lumoavaa laulua ja maaginen lavastus – kokemus, joka ylittää arjen.

”Teatterirakkaus on kuitenkin suurempaa kuin todellisuus! Toivon, että jokainen, joka näkee Moulin Rouge! Musikaalin tuntee olleensa keinuvalla matkalla valtamerten yli, mutta saapuneensa satamaan ilman merisairautta, vain onnellisena, tyytyväisenä ja innostuneena”, sanoo Anders Albien.

 

Alkuperäinen teksti tanskaksi: Kirsten Weiss
Muokkaus ja käännös ruotsiksi: Amanda Albien
Käännös suomeksi: Peppi Lehmussaari ja Kaisa Pelkonen

Baz Luhrmannin vallankumouksellinen elokuva herää henkiin

Moulin Rouge! Musikaali

Villi musikaalispektaakkeli
  • Suuri näyttämö
  • Ensi-ilta 29.8.2024
  • Kesto varmistuu ensi-iltaviikolla
  • Esitys on suunnattu aikuisille. Emme suosittele esitystä alle 12-vuotiaille.
  • Opiskelijalippu 46 € (ma-to), Eläkeläislippu 89 € (ma-to), Peruslippu 92 €