Saavutettavuustyökalut

Nuori Näyttämö 2022-2024

Helsingin Kaupunginteatteri on jo neljättä kertaa mukana yhtenä kuudesta ammattiteatterista Työväen Näyttämöiden Liiton järjestämässä valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa.

Nuori Näyttämö yhdistää eturivin näytelmäkirjailijat, nuorten ryhmät ja ammattiteatterit toimimaan yhteistyössä. Hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää ja yksi käännösteksti. Nuori Näyttämö 2022–24-näytelmätekstit ovat inspiroivan omaäänisiä ja antavat monipuolisen kuvan siitä, mitä kaikkea näytelmä voi tässä hetkessä olla. Kirjailijat ja teokset ovat Pauliina Feodoroff/Siirtomaakansakunta, Marko Järvikallas/Kirsikkapommi, Arda Yildirim/Meistä, kärpäsistä ja Christoffer Mellgren/Kakkua jaettavaksi.

Hankkeeseen valitut nuorten teatteriryhmät valmistavat näytelmäteksteistä esityksiä ja mukana olevista ammattiteattereista kullekin nuorten ryhmälle valikoituu teatterin ammattilainen kummiksi. Helsingin Kaupunginteatterin kummiryhmät ovat Tikkurilan teatteri- ja sirkuskoulun Caliban, Circus Helsinki, Jäänsärkijöiden nuori näyttämö, Tapiolan lukion musiikkiteatteriryhmä, Teatteri Pikku Kivi, Teatteri Werner ja Helsingin Teatterikoulun Vimma Ensemble. Hanke huipentuu teatterifestivaaleihin huhti-toukokuussa 2024, jolloin koko Suomen alueella nähdään neljästä näytelmästä useita eri tulkintoja.

Etelä-Suomen Nuori Näyttämö -festivaali järjestetään Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa ja Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä 25.4.-27.4.2024. Luvassa on yhteensä kolmetoista nuorten esitystä. Liput esityksiin ovat myynnissä ja löytyvät TÄÄLTÄ!

Circus Helsinki – Meistä, kärpäsistä – kuva Helka Haukilahti 2024

 

NUORI NÄYTTÄMÖ -FESTIVAALI 25.4.-27.4.2024 STUDIO PASILASSA
HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERIN KUMMIRYHMÄT JA KUMMIRYHMIEN ESITYKSET

Tapiolan lukion musiikkiteatteriryhmä: Meistä, kärpäsistä to 25.4. klo 13 

Tapiolan lukiossa on pitkät perinteet musiikkiteatterin tekemisessä. Vuosittain esitettävät musikaaliproduktiot tuotetaan opiskelijalähtöisesti, useimmiten käsikirjoitusta myöten. Nuori Näyttämö tarjoaa jo kolmannen kerran Tapiolan lukion musiikkiteatteriryhmälle mielenkiintoisen haasteen, tällä kertaa Arda Salaniemen Meistä, kärpäsistä -näytelmätekstin muodossa. Kuluneen lukuvuoden aikana teksti on inspiroinut lähes 40 opiskelijan työryhmän luomaan nyt nähtävän musikaaliversion. Teoksen sävellykset, ääni- ja valosuunnittelu sekä lavastus ja puvustus ovat opiskelijoiden käsialaa.   

Meistä, kärpäsistä -musikaalissa viivytään arkisissa mutta samalla ainutlaatuisissa hetkissä. Teos kysyy; mitä olen nähnyt ja kenen kanssa? Mitä olen tehnyt ja miksi? Ketkä tai mitkä ovat muodostaneet minut ja meidät?  “Olemme kaikki osa samaa tarinaa. Elämä kertoo meistä, kärpäsistä. Ei sen kummemmasta.”

Circus Helsinki: Meistä, kärpäsistä to 25.4. klo 19 

Circus Helsingin esiintyvän ryhmän nuoret tulkitsevat Meistä, kärpäsistä -näytelmää vahvasti fyysisin keinoin, tanssin, sirkuksen ja kehollisen ilmaisun kautta. Esitys on ryhmälle ensimmäinen käsikirjoitukseen pohjautuva esitys. Circus Helsingin esityksissä käytetään harvoin puhetta, minkä vuoksi tässä ollaan oltu isosti uuden äärellä. Esiintyvän ryhmän lahjakkaat nuoret harjoittelevat sirkuksella 12 tuntia viikossa.   

Arda Salaniemen näytelmä Meistä, kärpäsistä nähdään Circus Helsingin dramatisoimana yhdistäen sirkusta, tanssia ja teatteria. Näytelmässä viivytään arkisissa, mutta samalla ainutlaatuisissa hetkissä. Hetkissä, joista löytyy elämän ainutlaatuinen kauneus ja merkitys. Tarina kuljettaa katsojan 90-luvun tunnelmiin betonilähiöissä. Tuulipuvut kahisevat ja radiosta kaikuu yöradion juontajan rauhoittava puhe. 

Caliban, Tikkurilan teatteri- ja sirkuskoulu: Kakkua jaettavaksi pe 26.4. klo 13 

Caliban-ryhmä on Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun teatteritaiteen perusopetuksen ryhmä, joka koostuu 16-18 vuotiaista nuorista. Ryhmän esitys ”Kakkua jaettavaksi” on näytelmä oikeudenmukaisuudesta. Esitys tutkii reippaalla ja humoristisella otteella, kuinka elämän kakku jakaantuu ja kuka saa viimeisen palan. Ryhmää ohjaa Tuukka Tiihonen.

Jäänsärkijöiden nuori näyttämö: Kakkua jaettavaksi pe 26.4. klo 17 

Yhteisöteatteri Jäänsärkijöiden Nuori Näyttämö -ryhmä on koottu Jäänsärkijöiden eri ryhmistä: Mukana on vuosia teatteria harrastaneita ja nyt vasta kipinän löytäneitä! Ryhmä on itsenäisesti hoitanut puvustusta, lavastusta ja markkinointia, työt oikeudenmukaisesti jakaen! Ryhmää ovat luotsanneet tasavertaisina ohjaajina Yoandy Jimeno ja Pekka Mattila. 

Teatteri Pikku Kivi: Kirsikkapommi la 27.4. klo 11 

Teatteri Pikku Kivi toimii Nurmijärvellä Kivi-juhlien alaisuudessa ja antaa taiteen perusopetusta. Mukana on 14 nuorta, jotka ovat harjoitelleet yhdessä useita vuosia. Kesäisin Pikku Kivi pääsee esiintymään Taaborinvuoren näyttämöllä. Nuori Näyttämö -festivaaleilla nähdään Pikku Kiven versio Kirsikkapommista, jonka tekeminen on ollut ajatuksia herättävää ja hauskaa. 

Teatteri Werner: Kakkua jaettavaksi la 27.4. klo 15 

Teatteri Wernerin nuorissa mukana on nuoria teatteriharrastuksen konkareista ensikertalaisiin. Ryhmä on Innostunut ja motivoitunut. Nuori Näyttämö -festivaaleilla ryhmä esittää näytelmän Kakkua jaettavaksi.
”Kiva teatteriryhmä, kun täällä opitaan uusia asioita”. 

Vimma Ensemble, Helsingin Teatterikoulu: Kirsikkapommi la 27.4. klo 19 

VIMMA Ensemble on III-V-tason 12–17-vuotiaiden nuorten produktioryhmä. Ryhmä on harjoitellut yhdessä jo vuodesta 2015 alkaen ja onkin tarkoitettu teatteritaiteen opinnoissa pidempään harjoitelleille nuorille. Vimmassa voi harjoitella teatteritaiteen perusopintojen aivan loppuun asti ja se onkin vuonna 2023–2024 valmistuville viimeinen teatteritaiteen perusopintojen ryhmä.  Vimma Ensemble valmistaa teoksen Kirsikkapommi. 

Lue lisää hankkeesta:
Helsingin Kaupunginteatterin tiedote
Nuori näyttämö -kotisivut

Lisätietoja: Helsingin Kaupunginteatteri, yleisötyövastaava Mirja Neuvonen, puh. 040 352 3969, mirja.neuvonen@hkt.fi