Saavutettavuustyökalut

Säveltäjä Tim Minchin pyrkii yllättämään musiikilla

Tim Minchin (s. 1975) on australialainen musiikintekijä, joka tunnetaan parhaiten musikaalisävellyksistään Lontoon Broadwaylle ja Atticus Fetchin roolista sarjassa Californication. Minchin on ollut mukana lukuisissa teatteriproduktioissa ja kiertänyt musiikkikomediaesityksillään Australiaa, Eurooppaa, Kanadaa ja Yhdysvaltoja.

Minchinin iso läpimurto musikaalisäveltäjänä oli Roald Dahlin kirjaan perustuva Matilda-musikaali. Se sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 2013 ja on sen jälkeen voittanut yli 85 kansainvälisistä palkintoa. Matilda on yksi 2010-luvun suosituimmista ja arvostetuimmista musikaaleista.

Heti Matildan jälkeen Minchin ryhtyi säveltämään ja sanoittamaan Groundhog Day -musikaalia, joka luova työryhmä oli sama kuin Matildassa. Groundhog Dayn ensi-ilta oli vuonna 2016 Lontoon The Old Vic Theatressa, ja Broadwaylle se siirtyi keväällä 2017.

Minchinin mukaan Groundhog Dayn haasteena on saada yleisö välittämään ikävästä päähenkilöstä. Elokuva luottaa tässä päähenkilön näyttelijäsuoritukseen, mutta musikaalissa Minchin on pyrkinyt vastaamaan haasteeseen yllättämällä yleisön musiikilla. Musikaalissa kuullaan niin nopeaa, kaoottista jazzia kuin balladeja ja hauskoja pastisseja. Esimerkiksi Hope kuulostaa aluksi rohkaisevalta laululta jatkaa päiviä murmelina, kunnes huomaa, että kyse onkin päähenkilö Phill Connorsin pyrkimyksestä saada päivät päättymään.

Groundhog Day -elokuvan suosio perustuu tasapainoon romanttisen komedian ja eksistentiaalisen kriisin välillä, emmekä halunneet pilata sitä”, Minchin kertoo Playbillin haastattelussa. Musiikin on tarkoitus rinnastaa päähenkilö Phillin erilaisia vaiheita hedonismista itseinhoon. Phil kulkee musiikillisten vaiheiden läpi niin kuin hän kasvaa musikaalin tapahtumien myötä ihmisenä.

Danny Rubin – Tim Minchin

Päiväni murmelina

Musikaalikomedia
  • Suuri näyttämö
  • Ensi-ilta 3.9.2020
  • Noin 2 t 40 min, sis. väliajan
  • Opiskelijalippu 41,50 € / 44 € (ma-to), Eläkeläislippu 80 € / 85 € (ma-to), Peruslippu 83 € / 88 €