Saavutettavuustyökalut

Steve Martin – monilahjakas viihdyttäjä

Yhdysvaltalainen Steve Martin (s. 1945) on tuottelias taitelija, joka on yli 50-vuotisen uransa aikana toiminut koomikkona, näyttelijänä, tuottajana, käsikirjoittajana ja muusikkona. Martin on saanut töistään lukuisia Emmy-, Grammy-, Golden Globe Awards ja American Comedy -ehdokkuuksia. Vuonna 2004 Comedy Central sijoitti Martinin maailman kuuden parhaimman koomikon joukkoon.

Ura viihteen parissa ei kuulunut Martinin alkuperäisiin suunnitelmiin. Hän ehti opiskella muutaman vuoden filosofiaa Kalifornian osavaltionyliopistossa, mutta jätti tutkintonsa kesken, kun hänet vuonna 1967 palkattiin käsikirjoittajaksi TV-ohjelmaan The Smothers Brothers Comedy Hour. Käsikirjoittajamisen lisäksi hän toimi uransa alkupuolella stand up -koomikkona, josta suuri yleisö hänet silloin tunsi parhaiten.

80-luvulla Martin halusi kokeilla mahdollisuuksiaan toimia viihdeteollisuudessa laveammin ja ryhtyi näyttelemään elokuvissa ja tekemään musiikkia. Martin on kertonut, ettei eri aloilla työskenteleminen ja menestyminen johdu luontaisesta lahjakkuudesta vaan siitä, että hän yö toisensa jälkeen jaksaa hioa työstämäänsä materiaalia mieleisekseen.

Martin on kirjoittanut kaksi romaania ja kolme näytelmää, joista Tähtisadetta (Meteor Shower) on tuorein. Lisäksi Martin on kirjoittanut The New Yorkeriin 90-luvun lopulta alkaen. Viime vuodet Martin on kiertänyt maailmaa yhdessä pitkäaikaisen ystävänsä Martin Shortin kanssa. Stand up- komediaa ja banjomusiikkia yhdistelevä esitys löytyy myös Netflixistä nimellä Steve Martin & Martin Short: An Evening You Will Forget For The Rest Of Your Life.

Ida Henritius

Steve Martin

Tähtisadetta

Ihan järjetön komedia
  • Pieni näyttämö
  • Ensi-ilta 29.1.2020
  • Noin 1 t 35 min, sis. väliajan.
  • Opiskelijalippu 19,50 € (ma-to), eläkeläislippu 36 € (ma-to), peruslippu 39 €