Saavutettavuustyökalut

Draamaa ja komediaa yhdistävä Jerusalem on täynnä verbaalista ilotulitusta ja värikkäitä hahmoja

Tiedote   11.01.2024

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä saa ensi-iltansa 1. helmikuuta Jez Butterworthin Jerusalem. Maailmalla poikkeukselliseksi ilmiöksi noussutta ja laajan yhteiskunnallisen keskustelun käynnistänyttä näytelmää on kuvailtu moderniksi brittiklassikoksi ja teos on myös valittu 2000-luvun parhaaksi näytelmäksi. Pasi Lampelan ohjaaman draamakomedian pääosassa nähdään Santeri Kinnunen.

Näytelmän keskiössä on Johnny ”Rooster” Byron (Santeri Kinnunen), maailmaa kiertänyt ja elämää nähnyt entinen surmanajaja, joka asuu kaupungin ulkopuolella matkailuvaunussa, metsässä, jonka hän väittää omistavansa. Kaupungin viranomaiset ovat metsän hallinnasta eri mieltä; he ovat päättäneet raivata sen uuden asuinalueen tieltä. Perinteisten kyläjuhlien aikaan, Pyhän Yrjön päivänä, molemmat osapuolet kokoavat voimiaan viimeiseen koitokseen. Johnny vannoo, ettei aio luovuttaa ilman taistelua. Hän ei halua luopua vapaudestaan eikä pettää kirjavaa joukkoa ystäviään, jotka pääsevät hänen bileissään hetkeksi pakoon kovaa todellisuutta.

”Olemmeko unohtaneet jotakin olennaista? Uhraammeko inhimillisyytemme ja vapautemme sopeutuaksemme erilaisiin elämäämme hallitseviin järjestelmiin? Teatteri voi kysyä kiperiä kysymyksiä. Ehdottomia vastauksia se ei pysty antamaan, mutta jos emme kysy, voiko mikään muuttua? Jerusalemissa pääsevät ääneen ne, jotka yleensä pyritään pitämään piilossa. Heillä on bileet ja meidät on kutsuttu mukaan. Meno on railakasta, mutta kaiken takana on enemmän mieltä kuin voisi olettaa. Tiedossa on monenkirjavia tarinoita, upea visuaalinen maailma ja anteeksipyytelemätöntä näyttelijäntyötä ensembleltä, jossa yhdistyy nuoruuden raikkaus ja kokemuksen voima. Hypätkää kyytiin, nyt mennään!”, ohjaaja Pasi Lampela sanoo.

Jez Butterworthin kirjoittama Jerusalem sai kriitikoiden ja yleisön ylistämän ensi-iltansa Lontoossa vuonna 2009 ja se on saavuttanut lyhyessä ajassa modernin mestariteoksen maineen. Teos on nähty myös Broadwaylla ja nyt näytelmä saa Pohjoismaiden ensi-iltansa HKT:n pienellä näyttämöllä. Jerusalem piirtää vavahduttavan ja ristiriitaisen kuvan kahtiajakautuneesta nykymaailmasta. Yhteiskunnallisen pohdinnan lisäksi näytelmä on myös karnevalistisen hauska ja pitää sisällään paljon ilottelua ja juhlahumua.

Näytelmän pääosassa Johnny ”Rooster” Byronina nähdään Santeri Kinnunen. Muissa rooleissa näyttelevät Rauno Ahonen, Lumi Aunio, Minni Gråhn, Markus Järvenpää, Jouko Klemettilä, Merja Larivaara, Alvar Lisko, Betadi Mandunga, Mitra Matouf, Ursula Salo, Niilo Sämpi, Mikko Virtanen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius.

Näytelmän ohjaa Pasi Lampela. Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen, puvut Sari Suominen ja naamioinnin Tuula Kuittinen. Valosuunnittelusta vastaa Kari Leppälä ja äänisuunnittelusta Eradj Nazimov. Näytelmän on suomentanut Ari-Pekka Lahti, joka toimii myös teoksen dramaturgina.

Kirjailija ja teatteriohjaaja Pasi Lampela kuuluu suomalaisen teatterin keskeisiin nimiin. Hän on kirjoittanut parikymmentä näytelmää, joita on esitetty mm. Kansallisteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa. Omien näytelmiensä lisäksi hän on ohjannut esimerkiksi David Mametin, August Strindbergin, Lars Norénin, Ingmar Bergmanin, Tennessee Williamsin ja Molièren teoksia. Lampela on kirjoittanut kolme novellikokoelmaa ja kolme romaania, sekä useita romaanidramatisointeja. Hän on kuulunut Kylmäverisesti sinun– ja Virta-rikossarjojen käsikirjoittajiin, ja vuonna 2013 vuoden teatteriksi valitun Teatteri Jurkan taiteelliseen johtoon. Lampelan aiemmat työt Helsingin Kaupunginteatterissa ovat Viattomuuden loppu (2003), Tiimi (2005), Geneve (2007), Kuilu (2009), Meidän poika (2011), Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta (2013), Kenraali ja Casanova (2016) ja Turvamies (2021).

Lue ohjaajan haastattelu teatterin kotisivuilla: Mitä yhteiskunnasta kertoo se, mitä se sysää ulkopuolelleen?

Jerusalemensi-ilta 1.2.2024 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5).

Liput: peruslippu 41 €, opiskelijalippu 20,5 € (ma-to) ja eläkeläislippu 38 € (ma-to)
#jerusalem @hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 12-17, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Tiedotteen kuvassa: Mitra Matouf, Santeri Kinnunen, Markus Järvenpää ja Betadi Mandunga. Kuvaaja: Otto-Ville Väätäinen.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki