Saavutettavuustyökalut

Ei kertonut katuvansa on ajaton selviytymistarina ja kaunis vaelluskertomus

Tiedote   19.01.2023

Tommi Kinnusen rakastettuun, Finlandia-ehdokkaana olleeseen romaaniin (2020) pohjautuva kotimainen uutuusnäytelmä Ei kertonut katuvansa saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 9. helmikuuta. Näytelmän dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Susanna Airaksinen, ja päärooleissa nähdään huikea viisikko Lumi Aunio, Seidi Haarla, Heidi Herala, Ursula Salo ja Aino Seppo.

Ei kertonut katuvansa kertoo suomalaisnaisista, jotka työskentelivät Saksan armeijalle jatkosodan aikana. Kun saksalaisjoukot vetäytyvät Pohjois-Norjasta ja palaavat kotimaahansa, suomalaisnaisten palveluksia ei enää kaivata. Työskentely arvostetulle asevelikansalle onkin muuttunut maanpetturuudeksi. Välttääkseen vankileirin joukko naisia lähtee raskaalle ja vaaralliselle matkalle halki poltetun ja miinoitetun Lapin, toisiaan auttaen, valintojaan miettien.

”Tommi Kinnunen joskus ihmetteli, miten romaani voi taipua näyttämölle, kun siinä vain kävellään ja ajatellaan. Minusta juuri tuo muoto antaa herkullisen haasteen ja on tämän näyttämöteoksen lähtökohta, sen taika. Esityksessä naiset kulkevat erämaassa, hieno musiikki soi ja yhtäkkiä maisemaan putkahtaa jonkun henkilön muisto tai kuvitelma. Saamme hetken elää mukana salaisessa muistossa. Sitten matka jatkuu, mutta näiden hetkien myötä kulkijat muuttuvat”, näytelmän dramatisoinut ja ohjannut Susanna Airaksinen kuvaa.

Ei kertonut katuvansa antaa äänen naisille, joiden tarinaa ei ole aiemmin kerrottu ja asettaa kappaleen Suomen historiaa uuteen valoon. Rankasta aiheestaan huolimatta se on ilmava ja kaunis vaelluskertomus, jossa keveyttä kulkemiseen tuovat erämaamaisemat ja ympäröivä luonto.

"Esityksessä eletään aikaa juuri kriisin jälkeen, kun kaikki on perustavanlaatuisesti muuttunut eikä entinen tapa elää ole enää mahdollinen. Tulevaisuus ei olekaan kirkas ja yksinkertainen, vaan loputon erämaa vailla valmiita teitä tai tienviittoja. Se erämaa on ankara ja pelottava, mutta myös avara, kaunis ja odotuksista vapaa”, Airaksinen sanoo.

Päärooleissa nähdään Lumi Aunio, Seidi Haarla, Heidi Herala, Ursula Salo ja Aino Seppo. Näytelmän muissa rooleissa näyttelevät Rauno Ahonen, Jouko Klemettilä, Helena Haaranen, Sami Paasila, Sauli Suonpää, Antti Timonen ja Mauno Terävä.

Matkantekoa säestää lavalla nähtävä rouhea livebändi, jossa soittavat muusikot Vesa Anttila ja Sami Koskela sekä Eeva Koivusalo, joka toimii myös kapellimestarina

Lapin laajasta erämaasta ammentavan lavastuksen on suunnitellut Vilma Mattila ja toisen maailmansodan aikaan vievät puvut Tellervo Syrjäkari. Naamioinnin on suunnitellut Milja Mensonen ja valosuunnittelusta vastaa Heikki Paasonen. Sävellyksestä ja äänisuunnittelusta vastaa Johanna Puuperä.

Susanna Airaksinen on palkittu teatteriohjaaja ja dramaturgi. Hänen edellinen ohjauksensa Helsingin Kaupunginteatterissa oli yleisö- ja arvostelumenestys Everstinna (2019). Airaksinen on ohjannut myös Tommi Kinnusen esikoisromaaniin pohjautuvan näytelmän Neljäntienristeys (2016) Turun Kaupunginteatterissa.

Tommi Kinnunen on palkittu kirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Hänen romaaninsa antavat äänen niille, joiden kertomuksista on aiemmin vaiettu. Kinnunen on kirjoittanut viisi romaania, jotka ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Hänen kirjojaan on käännetty yli 20 kielelle.

Lue Susanna Airaksisen haastattelu teatterin kotisivuilla: Kesän valoa kohti

Ei kertonut katuvansa -ensi-ilta 9.2.2023 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5). Liput: opiskelijalippu 24,50 € (ma-to), eläkeläislippu 46 € (ma-to), peruslippu 49 € #eikertonutkatuvansa @hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 3940 22 ma-pe klo 9–17. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 12–17, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja aina tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja, 00530 Helsinki