Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri kutsuu seuraamaan Elonsiivous-esityksen suoraa lähetystä

Tiedote   15.01.2024

HKT:n yleisötyön vuonna 2021 aloittama Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke huipentuu 7. helmikuuta yleisön ihastuttaneen Elonsiivous-näytelmän striimattuun esitykseen, jota teatteri kutsuu kaikki iästä riippumatta seuraamaan. Maksutonta striimiä pääsee katsomaan kuka tahansa YouTuben tai Lämpiö.fi-alustan kautta. Eri-ikäisiä koskettava esitys nostaa esiin ikääntyneet ja heidän tarinansa.

Elonsiivous-teatteriesitys sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterissa helmikuussa 2023 ja on siitä lähtien kiertänyt helsinkiläisissä ikääntyneiden palveluyksiköissä. Esitys perustuu helsinkiläisten ikääntyneiden elämäntarinoihin ja siinä näyttelevät Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Näytelmä kertoo Ainosta ja Raisasta, jotka asuvat kerrostaloasunnoissa toistensa naapurissa. On yhteinen saunavuoro ja yhteinen sanomalehtitilaus, tarkistuskäynnit ja pullapitkot. Mitä elämä olisikaan ilman pitkiä, yhteisiä iltapäiviä keskustelujen ja tanssihaaveiden siivittämänä?

Striimi kuvataan ja lähetetään suorana Helsingin Kaupunginteatterilta keskiviikkona 7.2. klo 13.30, ja sitä pystyy seuraamaan kuka tahansa asuinpaikasta riippumatta. Lähetys kestää tunnin.

”Toivotamme kaikki iästä ja paikkakunnasta riippumatta tervetulleeksi katsomaan suoraa lähetystä. Haluamme kutsua kaikki ikääntyneet striimin ääreen esimerkiksi palvelukeskuksissa järjestettäviin yhteisiin katsomoihin ja lisäksi kannustamme kaikenikäisiä ihmisiä ympäri Suomen perustamaan omia striimikatsomoita esimerkiksi työ- tai ystäväporukalla. Upea esitys on saanut paljon kiitosta yleisöltä ja se tuo ikääntyneet ja heidän tarinansa yhteiskunnassa hienosti näkyviin”, sanoo hankevastaava Hanna Nuorala.

Ilmoittamalla oman yhteiskatsomon mukaan saa viikkoa ennen tapahtumaa käyttöönsä esitykseen virittävää oheismateriaalia. Yksittäiset katsojat voivat esityksen jälkeen siirtyä Elonsiivouksen jatkoille Lämpiö.fi-alustalla, jossa on luvassa mukavaa yhdessäoloa ja keskustelua esityksen teemoista.

Näytelmän käsikirjoituksesta ja laulujen sanoista vastaa Janne Puustinen ja ohjauksesta Martta Pesonen. Esitysdramaturgiasta ja skenografiasta vastaa Laura Ikonen. Äänisuunnittelu ja sävellys on Aleksi Kinnusen käsialaa.

Näytelmä juhlistaa Leena Rapolan ja Marjut Toivasen 40-vuotista yhteistä taivalta näyttelijöinä. Kaksikko on teatterinäyttämöiden lisäksi nähty uransa aikana lukuisissa kiertue-esityksissä, joissa he ovat tehneet taidetta saavutettavammaksi niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin.

Taidetta ikääntyneiden koteihin
Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke tuo osallistavaa taidetoimintaa helsinkiläisten ikäihmisten arkeen. Hankkeen aikana on toteutettu osallistavia taidetuokioita etänä ja kasvokkain, vuorovaikutteisia työpajoja sekä etäkulissikierroksia ja taiteilijatapaamisia. Hankkeen aikana on myös koulutettu ikääntyneiden parissa toimivia vapaaehtoisia etäkulttuuripalveluiden käyttöön sekä opiskelijoita vuorovaikutteiseen kohtaamiseen ikäihmisten kanssa. Taidetta ikääntyneiden koteihin -toiminta on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki.

@hkt_yleisötyö @hktfi #elonsiivous

Tiedotteen kuvassa Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Kuva Miika Storm.

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17.30. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 11-17.30, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Lisätietoja Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeesta:
Hankekoordinaattori Reetta Kankare, reetta.kankare@hkt.fi, 050 434 4930
Hankevastaava Hanna Nuorala, hanna.nuorala@hkt.fi, 050 4409670

Medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki

tik_hkt_hk_logo