Saavutettavuustyökalut

Taidetta ikääntyneiden koteihin

Syyskuussa 2021 käynnistynyt Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke tuo osallistavaa taidetoimintaa osaksi helsinkiläisten ikääntyneiden sekä kotihoidon asiakkaiden arkea. Hankkeessa kohdataan taiteen äärellä eri tavoin, etäyhteyksillä ja kasvokkain. 

”Vuorovaikutteisissa vierailuissa pääosassa ovat ihmisten tarinat. Haluamme nostaa ikäihmiset esiin yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä, persoonina ja oman elämänsä aktiivisina tekijöinä. Lisäksi toiminnan piiriin pyritään tavoittamaan erityisesti niitä ikääntyneitä, jotka kokevat arjessaan yksinäisyyttä. Taide toimii hyvinvointia edistävänä, ihmisiä yhdistävänä ja kohtaamisia mahdollistavana tekijänä”, kertoo Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeen koordinaattori Hanna Nuorala Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä.

Hanke koostuu muun muassa taidekorttielämyksistä, etälaitteiden kautta järjestettävistä vuorovaikutteisista etätaidetuokioista, sekä Tekijä työnsä äärellä -etälähetyssarjasta, jossa kohdataan teatterin eri alojen ammattilaisia työnsä äärellä. Projektin ohessa on myös koulutettu ikääntyneitä ja ikääntyneiden parissa työskenteleviä käyttämään ja toteuttamaan digitaalisia kulttuurisisältöjä.

Valo piirtää kasvojesi -uurteet valokuvanäyttely jatkaa kiertuetta

Hankkeen aikana on myös toteutettu Valo piirtää kasvojesi uurteet -näyttely, jonka avajaisia vietettiin keväällä 2022 Kauppakeskus Redissä. Näyttelyssä esille pääsevät ikääntyneet, joita Helsingin Kaupunginteatterin hanketaiteilija Martta Pesonen ja valokuvaaja Sonja Tolonen haastattelivat ja valokuvasivat syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. Näyttely on kiertänyt helsinkiläisiä palvelukeskuksia ja on tällä hetkellä nähtävissä studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5) esitysten yhteydessä. Näyttelystä on toteutettu myös videotaltiointi, jota pääset katsomaan täältä.

Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä nostaa esille ikääntyneiden omat tarinat

Syksyllä 2022 hankkeen taiteilijat Laura Ikonen ja Martta Pesonen haastattelivat helsinkiläisiä ikääntyneitä ja haastattelujen pohjalta Janne Puustinen käsikirjoitti näytelmän Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestäSävellyksistä vastaa Aleksi Kinnunen. Palvelukeskuksissa kiertävä esitys vie teatterin lähelle ikääntyneiden arkea ja helposti saavutettavaksi. Esitysten yhteydessä järjestetään myös keskustelutilaisuuksia, jossa katsojat pääsevät jakamaan ajatuksiaan näytelmän teemoihin liittyen. Lisätietoa esityksestä täältä.

Taidetta ikääntyneiden koteihin -toiminta on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki ja se toteutetaan vahvan yhteistyöverkoston voimin.

Lisätietoja hankkeesta:

Hanna Nuorala
yleisötyöntekijä
hanna.nuorala@hkt.fi