Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri

Taidetta ikääntyneiden koteihin

Syyskuussa 2021 käynnistynyt Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke tuo osallistavaa taidetoimintaa osaksi helsinkiläisten ikääntyneiden sekä kotihoidon asiakkaiden arkea. Hankkeessa kohdataan taiteen äärellä eri tavoin, etäyhteyksillä ja kasvokkain.

”Vuorovaikutteisissa vierailuissa pääosassa ovat ihmisten tarinat. Haluamme nostaa ikäihmiset esiin yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä, persoonina ja oman elämänsä aktiivisina tekijöinä. Lisäksi toiminnan piiriin pyritään tavoittamaan erityisesti niitä vanhuksia, jotka kokevat arjessaan yksinäisyyttä. Taide toimii hyvinvointia edistävänä, ihmisiä yhdistävänä ja kohtaamisia mahdollistavana tekijänä”, kertoo Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeen koordinaattori Hanna Nuorala Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä.

Hanke koostuu muun muassa taidekorttielämyksistä, etälaitteiden kautta järjestettävistä vuorovaikutteisista etätaidetuokioista ja tarinankerronnan kautta toteutettavasta kiertävästä esityksestä, jonka ensi-iltaa vietetään keväällä 2023. Projektin ohessa koulutetaan ikääntyneitä ja ikääntyneiden parissa työskenteleviä käyttämään myös digitaalisia kulttuurisisältöjä.

Taidetta ikääntyneiden koteihin -toiminta on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki ja se toteutetaan vahvan yhteistyöverkoston voimin.

Valo piirtää kasvojesi uurteet – kuvasarja ikääntyneistä helsinkiläisistä

Hanke huipentui keväällä 2022 Valo piirtää kasvojesi uurteet -valokuvanäyttelyyn, jonka avajaisia vietettiin torstaina 10. maaliskuuta Kauppakeskus Redissä. Näyttelyssä esille pääsevät ikääntyneet, joita Helsingin Kaupunginteatterin hanketaiteilija Martta Pesonen ja valokuvaaja Sonja Tolonen ovat tavanneet ja haastatelleet syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. Projektissa on mukana myös äänisuunnittelija Aleksi Kinnunen, hanketaiteilija Laura Ikonen, muusikko Annika Venäläinen sekä näyttelijä Leena Rapola. Näyttelyn tuottajana toimii Maaria Sainio.

 

Lisätietoja hankkeesta:

Hanna Nuorala
yleisötyöntekijä ja hankekoordinaattori
hanna.nuorala@hkt.fi