Saavutettavuustyökalut

Taidetta ikääntyneiden koteihin

Syyskuussa 2021 käynnistynyt Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke saa jatkoa myös kaudella 2024-2025. Hanke tuo osallistavaa taidetoimintaa osaksi helsinkiläisten ikääntyneiden arkea. Hankkeessa kohdataan taiteen äärellä eri tavoin, etäyhteyksillä ja kasvokkain. 

”Vuorovaikutteisissa tapahtumissa pääosassa ovat ihmisten tarinat. Haluamme nostaa ikäihmiset esiin yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä, persoonina ja oman elämänsä aktiivisina tekijöinä. Lisäksi toiminnan piiriin pyritään tavoittamaan erityisesti niitä ikääntyneitä, jotka kokevat arjessaan yksinäisyyttä. Taide toimii hyvinvointia edistävänä, ihmisiä yhdistävänä ja kohtaamisia mahdollistavana tekijänä”, kertoo Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeen vastaava työntekijä Hanna Nuorala Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä.

Kaudella 2023–2024 hanke koostui mm. Elonsiivous-esityksestä, Tarinasta teatteriksi -ryhmistä, Tekijä työnsä äärellä -etälähetyssarjasta, korkeakouluyhteistyöstä ja Valo piirtää kasvojesi uurteet -valokuvanäyttelyn työpajoista.

Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä nostaa esille ikääntyneiden omat tarinat

Syksyllä 2022 hankkeen taiteilijat Laura Ikonen ja Martta Pesonen haastattelivat helsinkiläisiä ikääntyneitä ja haastattelujen pohjalta Janne Puustinen käsikirjoitti näytelmän Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestäSävellyksistä vastasi Aleksi Kinnunen. Ikäihmisten palveluyksiköissä kiertänyt esitys vei teatterin lähelle ikääntyneiden arkea ja helposti saavutettavaksi. Esitysten yhteydessä järjestettiin myös keskustelutilaisuuksia, jossa katsojat pääsivät jakamaan ajatuksiaan näytelmän teemoihin liittyen.

Tarinasta teatteriksi -ryhmät

Lokakuussa 2023 alkoivat viikoittaiset Tarinasta teatteriksi -ryhmät Kinaporin ja Myllypuron palvelukeskuksissa. Ryhmissä jaettiin omia tarinoita, leikittiin ja harjoiteltiin esiintymistä. Keskiössä olivat osallistujien omat kokemukset, muistot ja tuntemukset. Toiminta perustui tarinateatteriin, jossa näyttelijät palauttavat kertojalle kuullun tarinan pienenä improvisoituna esityksenä. Ryhmien ohjaajina toimivat teatteri-ilmaisun ohjaaja ja tarinateatteriohjaaja Eveliina Heinonen ja näyttelijä Reetta Kankare.

Tarinasta teatteriksi -ryhmien kauden toiminta huipentui esityksiin, joissa ryhmäläiset pääsivät esittämään yleisön tarinoita. Esityksiä nähtiin palvelukeskuksissa, Helsingin Kaupunginteatterilla ja Kulttuurimyllyssä.

Tarinasta teatteriksi -toimintaa järjestetään myös lyhyempinä työpajoina sekä etätoimintana yhteistyössä kotihoidon ja Lämpiö-alustan kanssa.

Toiminta jatkuu myös hankekaudella 2024-2025. Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan.

Tekijä työnsä äärellä

Vuoden 2023 alusta hankkeessa on tehty Tekijä työnsä äärellä -lähetyssarjaa, jossa tutustutaan teatterialan arkeen ja tavataan teatterin työntekijöitä nimen mukaisesti heidän työnsä äärellä. Lähetykset nähdään suorana HKT:n YouTube-kanavalla ja ne ovat katsottavissa kahden viikon ajan lähetyksen jälkeen. Haastattelijana toimii Reetta Kankare. Lisätietoja löydät täältä.

Korkeakouluyhteistyö

Hankkeessa tehdään monipuolisesti korkeakouluyhteistyötä eri oppilaitosten kanssa. Kaudella 2023-2024 yhteistyö toteutui Turun ammattikorkeakoulun teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden kanssa, jotka toteuttivat ikääntyneille etätaidetuokioita hankkeen työntekijöiden ohjauksessa.

Valo piirtää kasvojesi uurteet -valokuvanäyttely ja työpajat

Hankkeen aikana on myös toteutettu Valo piirtää kasvojesi uurteet -näyttely, jonka avajaisia vietettiin keväällä 2022 Kauppakeskus Redissä. Näyttelyssä esille pääsevät ikääntyneet, joita Helsingin Kaupunginteatterin hanketaiteilija Martta Pesonen ja valokuvaaja Sonja Tolonen haastattelivat ja valokuvasivat syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. Näyttely on kiertänyt ympäri Helsinkiä mm. palvelukeskuksissa, Kaapelitehtaalla, kirjastoissa ja studio Pasilassa. Näyttelystä on toteutettu myös videotaltiointi, jota pääset katsomaan täältä. Näyttelyyn liittyen järjestettiin työpajoja yhteistyössä seniorikeskusten, kotihoidon ja Lämpiö-alustan kanssa.

Taidetta ikääntyneiden koteihin -toiminta on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki ja se toteutetaan laajan yhteistyöverkoston voimin.

Lisätietoja hankkeesta:

Reetta Kankare
hankekoordinaattori
reetta.kankare@hkt.fi

Hanna Nuorala
hankevastaava
hanna.nuorala@hkt.fi