Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri palaa kotiin ja avaa ovensa yleisölle elokuussa

Tiedote   27.03.2017

Helsingin Kaupunginteatteri aloittaa syyskauden komeasti vastaremontoidussa, 50 vuotta täyttävässä teatteritalossa. Syksyn ensi-iltoja ovat Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija, yleisön pyynnöstä ohjelmistoon palaava Peppi Pitkätossu ja Juha Vakkurin lähihistoriaa luotaava Mannerheim ja saksalainen suudelma suurella näyttämöllä. Pienellä näyttämöllä ovat luvassa Maria Jotunin Kultainen vasikka ja näyttämöilottelu Hansu ja Pirre – Mieleni minun tekevi. Farssikomedia Palkkamurhaajan painajainen avaa kauden Arena-näyttämöllä ja viiden teatterin yhteistyönä syntyvä Arvoituksellisia muunnelmia studio Pasilassa. Lilla Teaternin uutuudet ovat revyy-genreä uudistava Det ordnar sig, Sapiens! ja taikashow Robert Jägerhorn – På riktigt?.

Remontoidun teatteritalon avajaisjuhlia vietetään Myrskyluodon Maijan merkeissä 24. elokuuta. Lasse Mårtensonin säveltämä suurmusikaali juhlistaa paitsi 50-vuotiasta teatteritaloa myös Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä sekä 110 vuotta täyttävää Kaupunginteatteria. Anni Blomqvistin romaanisarjan pohjalta Seppo Parkkisen dramatisoiman, Maija Vilkkumaan sanoittaman ja Kari Rentolan ohjaaman musikaalin pääparina nähdään Laura Alajääski ja Aaro Wichmann.

Teatterin peruskorjausta edeltävän kevään 2015 hitti, koko perheen suursuosikki Peppi Pitkätossu palaa yleisön pyynnöstä suurelle näyttämölle 13. syyskuuta alkaen. Pepin roolissa vuorottelevat tuttuun tapaan Anna-Riikka Rajanen ja Maija Koivisto.

Juha Vakkurin intensiivinen historiallinen näytelmä Mannerheim ja saksalainen suudelma avaa uusia näkökulmia Suomen historian todellisiin vaaran vuosiin ja maan pysyviin riippuvuussuhteisiin kahdesta suurvallasta. Samalla näytelmä piirtää tuoreen ja inhimillisen kokovartalokuvan Suomen ensimmäisestä suurmiehestä, Carl Gustaf Emil Mannerheimista, joka pelasti maansa kahdesti.

Suurella näyttämöllä 25. lokakuuta ensi-iltansa saavan, tiivistunnelmaisen näytelmän ohjaa Kari Heiskanen. Mannerheimin roolissa nähdään Helsingin Kaupunginteatterin pitkäaikainen teatterinjohtaja, vuoden alusta eläkkeelle siirtynyt näyttelijä Asko Sarkola. Muissa rooleissa nähdään Helena Haaranen, Kirsi Karlenius, Kari Mattila, Unto Nuora, Matti Olavi Ranin, Tommi Rantamäki, Matti Rasila, Eero Saarinen, Pertti Sveholm, Antti Timonen ja Kaisa Torkkel.     

Moraalin ja kukkaron asiat ovat aiheena Maria Jotunin ajattomassa komediaklassikossa Kultainen vasikka, joka saa ensi-iltansa Heidi Räsäsen ohjaamana pienellä näyttämöllä 31. elokuuta.

Näytelmä kertoo ensimmäisen maailmansodan epävakaiden olojen ja puutteen keskellä keinottelemaan ryhtyvistä ihmisistä, jotka unelma nopeasta rikastumisesta ja sen tuomasta turvasta sokaisee. Niukkuudessa elävän valokuvaaja Ahlroosin perheen kahdesta tyttärestä Lahja on vielä naimaton ja Eedit elää avioliitossa rehellisen liikemiehen Jaakon kanssa, mutta alkaa äitinsä tavoin haaveilla rikkauksista ja leveämmästä elämästä. Kumpi vie voiton, raha vai rakkaus?

Rooleissa nähdään Rauno Ahonen, Heidi Herala, Sanna-June Hyde, Petrus Kähkönen, Tuukka Leppänen, Vappu Nalbantoglu, Helmi-Leena Nummela, Jari Pehkonen, Ursula Salo ja Aino Seppo.

1980-luvun suosikkisarja Fakta hommasta ja sittemmin keikkapaikoilta ympäri Suomea tutut Loimaan likat, komedian reipasotteiset rotunaiset Hansu ja Pirre, nähdään ensi syksynä myös teatterin lavalla. Kansalliseeppinen näyttämöteos Hansu ja Pirre – Mieleni minun tekevi  kantaesitetään 21. syyskuuta pienellä näyttämöllä.

Tapahtumapaikkana on tietysti Loimaa ja lähtökohtana entiselle ruumishuoneelle perustettavan uuden taidemuseon perustamisjuhla. Teos käy Hansun (Riitta Havukainen) ja Pirren (Eija Vilpas) omien kokemusten ja kipupisteiden kautta läpi arkisia asioita, maailman syntyä, rakkautta, luontoa ja kosmosta.

Arena-näyttämön kauden avaa Mika Eirtovaaran ohjaama Palkkamurhaajan painajainen 6. syyskuuta. Ranskalaisen Francis Veberin huippuunsa viritetty farssikomedia kertoo kahdesta miehestä, jotka majoittuvat vierekkäisiin hotellihuoneisiin. Toinen on ammattitappaja ja toinen itsetuhoinen, vaimonsa hylkäämä valokuvaaja. Murha-ammattilaisen työntekoa häiritsee paitsi naapurihuoneen itsemurhaa hautova asukas myös kirjava joukko hotellin henkilökuntaa, lääkäriä, ex-vaimoa ja poliisia, jotka kiihdyttävät tapahtumia kohti äärimmäisen viihdyttävän farssin hillittömiä loppuhuipennuksia. Rooleissa nähdään mm. Iikka Forss, Santeri Kinnunen, Jouko Klemettilä, Antti Peltola ja Sanna Saarijärvi.

Kahden miehen kohtaamisesta on kyse myös studio Pasilassa 30. elokuuta ensi-iltansa saavassa Eric-Emmanuel Schmittin  Arvoituksellisia muunnelmia -näytelmässä. Hämeenlinnan Teatterin, Kuopion kaupunginteatterin, Logomo-teatterin ja Riihimäen Teatterin kanssa yhteistyössä toteutettavan näytelmän ohjaa Sakari Kirjavainen, ja sen rooleissa nähdään Kaupunginteatterin näyttämölle palaavat Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen.

Vastahakoinen Nobel-kirjailija kohtaa sinnikkään toimittajan ja menneisyyden salaisuudet alkavat paljastua yllättävällä tavalla. Itsetietoinen nobelisti ja pelokas toimittaja ovat päältä katsoen epätasa-arvoinen pari, mutta illan edetessä käy ilmi, että molemmat ovat rakastaneet samaa naista. Miesten käsitykset valheesta, totuudesta, rakkaudesta ja kuolemasta törmäävät, ja salaperäinen nainen yhdistää ja erottaa heidät.

Lilla Teaternin syksyyn on luvassa revyytä ja taikuutta. Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan kirjoittama ja ohjaama revyy-genreä uudistava Det ordnar sig, Sapiens! saa ensi-iltansa 14. syyskuuta. Säveltäjänä on Sofia Finnilä ja laulutekstit kirjoittaa Henrik Huldén. Rooleissa nähdään Sanna Majuri, Pia Runnakko, Sampo Sarkola, Christoffer Strandberg, Joachim Wigelius ja Linda Zilliacus.

Kansainvälisestikin arvostettu huipputaikuri Robert Jägerhorn palaa Lillaniin upouudella esityksellä  Robert Jägerhorn – på riktigt? , joka saa ensi-iltansa 5. lokakuuta Lilla Teaternissa. Virtuoosimaista taikuutta, tarinallisuutta ja tilannekomiikkaa yhdistävän esityksen ohjaa Markus Zink.

HKT:n syyskauden ohjelmistossa jatkavat studio Pasilassa ikisuosikki Kiviä taskussa, perinteikäs stand up -klubi Club act!one ja Arena-näyttämöltä Pasilaan siirtyvä Kari Hotakaisen Martti Suosalolle kirjoittama Palvelija. Lilla Teaternin ohjelmistossa jatkavat parisuhdekomedia Mieletön metodi ja Jeanette Björkqvistin Mammas flicka.

Lue uusi Teatteriin-lehti täällä.

 

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa:

Mammas flicka 6.4.2017 Lilla Teaternissa, ohj. Cris af Enehielm
Prospero 16.5.2017 studio Pasilassa, ohj. Maksim Komaro
Myrskyluodon Maija 24.8.2017 suurella näyttämöllä, ohj. Kari Rentola
Arvoituksellisia muunnelmia 30.8.2017 studio Pasilassa, ohj. Sakari Kirjavainen
Kultainen vasikka 31.8.2017 pienellä näyttämöllä, ohj. Heidi Räsänen
Palkkamurhaajan painajainen 6.9.2017 Arena-näyttämöllä, ohj. Mika Eirtovaara
Peppi Pitkätossu 13.9.2017 suurella näyttämöllä, ohj. Milko Lehto
Det ordnar sig, Sapiens! 14.9.2017 Lilla Teaternissa, ohj. Marina Meinander, Kirsi Porkka
Hansu ja Pirre – Mieleni minun tekevi 21.9.2017 pienellä näyttämöllä
Robert Jägerhorn – på riktigt? 5.10.2017 Lilla Teaternissa, ohj. Markus Zink
Mannerheim ja saksalainen suudelma 25.10.2017 suurella näyttämöllä, ohj. Kari Heiskanen

 

Vierailuesitykset:

Özz Nûjen är Richard III 28.4.2017 Lilla Teaternissa