Saavutettavuustyökalut

Helsinki Dance Company juhlii viisikymppisiään – huippukoreografin terävä ja intensiivinen Special Night vangitsee katseen

Tiedote   15.02.2023

Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlavuoden pääteos Special Night saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä 8. maaliskuuta. Teoksen koreografiksi on kutsuttu kansainvälisesti palkittu huippukoreografi Anton Lachky. Tästä ainutlaatuisesta tanssiteoksesta on ainoastaan viisi esitystä. 

Special Night on surrealistinen gaalailta, joka juhlistaa tanssia ja 50 vuotta täyttävää Helsinki Dance Companya. Teoksessa nähdään koreografi Anton Lachkyn räjähtävän energistä ja omaperäistä liikekieltä. Esitys käsittelee mielen kahleettomuutta ja vapautta, jonka kaikki voivat kokea, kun päästävät irti. Se kertoo mielikuvituksen ja unien voimasta. Kaikki tämä nähdään surrealistisessa muodossa, jotta katsojat pääsevät näkemään ja kokemaan matkan yhdessä tanssijoiden kanssa.

”Teos on saanut nimensä siitä, miten erityinen se on niin Helsinki Dance Companylle kuin minullekin. Vierailin ensimmäistä kertaa koreografina Helsingin Kaupunginteatterilla 15 vuotta sitten vaimoni kanssa heti häidemme jälkeen. Se oli silloin meille todella erityistä ja tänne palaaminen on minulle suuri kunnia. HDC:n 50-vuotisjuhlavuosi tekee tästä vieläkin erityisempää. Koreografina minulle tärkeintä on se, mitä liike saa meidät tuntemaan. Tämä teos on tunteellinen matka ja todellinen vuoristorata aivoille. Tavoitteena on tanssiteos, josta ei saa katsettaan irti”, koreografi Anton Lachky kertoo.

Vuonna 1973 perustettu Helsinki Dance Company on vuosien varrella tehnyt esityksiä kaikille Helsingin Kaupunginteatterin näyttämöille sekä kiertänyt kotimaassa ja ulkomailla. Ryhmä on työskennellyt useiden maineikkaiden ulko- ja kotimaisten taiteilijoiden kanssa ja vaikuttanut oleellisesti nykytanssin kehitykseen Suomessa.

”Ihailen Antonin väsymätöntä intohimoa liikkeen työstämiseen, yksityiskohtien hiomiseen ja koreografisten intensiteettien virittämiseen. Special Night on myös kunnianosoitus tanssille ja tanssijoille, joiden upean ja periksiantamattoman työn tuloksena juhlimme elinvoimaisesti ryhmän 50:ttä toimintavuotta”, tanssiryhmän johtaja Antti Lahti sanoo.

Special Night -teoksessa tanssii kuusi HDC:n tanssijaa Heidi Naakka, Misa Lommi, Mikko Paloniemi, Jyrki Kasper, Pekka Louhio ja Justus Pienmunne sekä viisi vierailevaa tanssijaa Lewis Cooke, Ioulia Zacharaki, Elina Lindfors, Aksinja Lommi ja Krista-Julia Arppo.

Puvut on suunnitellut Maria Rosenqvist ja naamioinnin Jutta Kainulainen. Äänisuunnittelusta vastaa Jaakko Virmavirta, skenografiasta William Iles ja Notch-suunnittelusta Toni Haaranen.

Anton Lachky on Belgiasta käsin työskentelevä koreografi ja hän edustaa eurooppalaisen nykytanssin ehdotonta kärkeä. Lachkýn ainutlaatuinen koreografinen kädenjälki on palkittu useilla kansainvälisillä tunnustuksilla ja hänen teoksensa kiertävät aktiivisesti ympäri maailmaa. Lachký vieraili Helsingin Kaupunginteatterissa edellisen kerran vuonna 2008, jolloin hän loi Helsinki Dance Companylle teoksen Softandhard.

Lue Anton Lachkýn haastattelu teatterin kotisivuilla: Surrealistinen gaalailta

Helsinki Dance Company järjestää avoimet harjoitukset suurella näyttämöllä ti 28.2. klo 15.30-16.30, joissa pääsee seuraamaan Anton Lachkyn ja tanssijoiden valmistautumista teoksen ensi-iltaan. Lue lisää ja ilmoittaudu: Helsinki Dance Companyn avoimet harjoitukset: Special Night

Special Night on kutsuttu myös Kuopio tanssii ja soi -festivaalin pääohjelmistoon, jossa se esitetään maanantaina 19. kesäkuuta.

Special Night -ensi-ilta 8.3.2023 ja esitykset 18.3. saakka Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5). Liput: opiskelijalippu 25 € (ma-to), eläkeläislippu 47 € (ma-to), peruslippu 50 € #specialnight @hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 3940 22 ma-pe klo 9–17. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 12–17, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja aina tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta. Tiedotteen kuvassa teoksen tanssijat. Kuva Petra Tiihonen.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja, 00530 Helsinki