Saavutettavuustyökalut

HKT:n alkuvuoden 2020 ohjelmistossa kotimaisia uutuuksia ja mestariteoksia maailmalta

Tiedote   23.10.2019

Helsingin Kaupunginteatteri tuo suurelle näyttämölle Emily Brontën mestariteoksen Humiseva harju Lauri Maijalan tuoreena ohjauksena. Pienellä näyttämöllä vuoden aloittaa Steve Martinin komediauutuus Tähtisadetta. Kevään kotimaisia uutuuksia ovat Timo Kahilaisen ja Heikki Vihisen Le Coq – taistelu ravintolasta Arena-näyttämöllä sekä yleisöltä kerättyihin tositarinoihin pohjaava Faktiska händelser Lilla Teaternissa. Studio Pasilaan saapuu komediasuosikin kolmas jatko-osa Saikkua, kiitos! OSA 3.

Emily Brontën alkuvoimaisesta romaanista Humiseva harju (Wuthering Heights, 1847) on tehty useita elokuva- ja näyttämösovituksia, ja 30. tammikuuta alkaen väkevä tarina nähdään ensi kertaa näyttämöllä myös Helsingissä Jo Cliffordin dramatisoimana (1994), Ville Koskivaaran suomentamana ja Lauri Maijalan ohjaamana.

Humiseva harju kertoo villin Catherinen, ja hänen perheeseensä lapsena tuodun orpopoika Heathcliffin myrskyisästä suhteesta. Se on lapsuudesta aikuisuuteen kulkeva rakkaustarina ylpeydestä, luokkaeroista ja koston tuhoavasta voimasta. Se on kolmiodraama ja sisarustarina, kertomus ihmisistä jotka janoavat vapautta maailmassa, jossa vain harvoilla on mahdollisuus vapauteen.

Catherinen huikean roolin näyttelee kahteen kertaan Jussi-palkittu Oona Airola. Muissa rooleissa nähdään Markus Järvenpää (Heatcliff), Markku Haussila (Hindley), Rauno Ahonen, Vuokko Hovatta, Martti Manninen, Sonja Pajunoja, Matti Olavi Ranin, Leena Rapola ja Matti Rasila. Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja puvut Sari Suominen.

Pienellä näyttämöllä saa 29. tammikuuta Suomen kantaesityksensä tunnetun näyttelijän ja stand up -legendan Steve Martinin uutuuskomedia Tähtisadetta (Meteor Shower, 2016).  Sanna Niemeläisen suomentama ja niin ikään stand up -koomikkona tunnetun Mika Eirtovaaran ohjaama järjetön ja samalla älykäs komedia tarjoaa naurun lisäksi peilin omalle parisuhteelle.

Corky ja Norm ovat ihan tavallinen keski-ikäinen pariskunta, joilla on mukava koti ja toimivaksi terapoitu suhde. Kun illaksi on ennustettu näyttävää meteorisadetta, sitä ihailemaan on kutsuttu uusi tuttavapariskunta Gerald ja Laura. He ovatkin erinomaisen tyylikkäitä ja viihdyttäviä vieraita, vai onko heissä sittenkin jotain outoa?

Surrealistisia kierteitä ja vinoa huumoria yhdistävän tilannekomedian rooleissa taituroivat huikeat koomikot Katja Küttner, Vappu Nalbantoglu, Mikko Penttilä ja monipuolinen teatteriammattilainen Peter Ahlqvist, mm. Pienen merenneidon ja Kinky Bootsin lavastuksista tuttu mies, joka on suunnitellut myös Tähtisadetta-näytelmän lavastuksen. Esityksen puvut on suunnitellut Elina Kolehmainen.

Arena-näyttämön kotimainen komediauutuus Le Coq – taistelu ravintolasta ammentaa huumoria huippukokeista, ravintolakriitikoista ja rakkaudesta ranskalaiseen keittiöön. Näytelmä on Kummeleistakin tutun tamperelaiskaksikon Timo Kahilaisen ja Heikki Vihisen ensimmäinen kantaesitys Helsingissä. Vihisen ohjaama Le Coq – taistelu ravintolasta saa ensi-iltansa 6. helmikuuta.

Max von Salmen omistama entinen Michelin-ravintola Le Coq kamppailee veloissaan. Aika on ajanut maailmanluokan mestarikokkimme ohi, asiakkaat ovat kaikonneet ja ravintola on konkurssin partaalla. Mustia pilviä on kasautunut päähenkilömme taivaalle. Tähän kun vielä ilmestyy odottamaton velipuoli Venäjältä vaatimaan ravintolaa itselleen, alkaa taistelu ravintolan herruudesta. Mitä merkitsevät vapaus, veljeys ja tasa-arvo?

Farssiuutuudessa näyttelevät Riitta Havukainen, Heikki Hela, Kaisa Hela, Jouko Klemettilä, Pertti Koivula, Jarkko Niemi ja Eija Vilpas. Lavastuksen ovat suunnitelleet Timo Kahilainen ja Vilma Mattila ja puvut Elina Vättö.

Lilla Teatern siirtää yleisön keskiöön ja aloittaa teatterivuoden kotimaisella kantaesityksellä Faktiska händelser 11. tammikuuta. Yleisöltä kerättyihin tositarinoihin pohjaavan näytelmän on dramatisoinut Elisa Makarevitch, ja sen ohjaa Joakim Groth.

Faktiska händelser kertoo siitä, mikä on tärkeää tai muistamisen arvoista ihmisten elämässä, rakkaudesta ja menetyksistä, siitä mihin uskomme, mitä kadumme, mitä toivoisimme valtaa pitäviltä ja minkä kohtauksen elämästämme haluaisimme nähdä näyttämöllä. Teos esittelee sarjan eri-ikäisiä, eri ammattikunnista ja eri asuinalueilta tulevia ihmisiä, joita yhdistää vain se, että he kaikki ovat joskus olleet yleisönä Lilla Teaternissa. Inspiraationa ja esikuvana esitykselle on toiminut Tukholman Dramatenissa esitetty Mattias Anderssonin The Mental States of Sweden.

Rooleissa nähdään viime vuosina pääasiassa Ruotsissa näytellyt Birthe Wingren, Niklas Häggblom, Linda Zilliacus, Joachim Wigelius, Kira-Emmi Pohtokari ja Alexander Wendelin. Lavastaja on Katariina Kirjavainen, ja puvut on suunnitellut Maria Rosenqvist.

Suositut lääkärihupailut Saikkua, kiitos! ja Lisää saikkua, kiitos! saavat jatkoa, kun entistä hauskempi Saikkua, kiitos! OSA 3 saa ensi-iltansa 27. helmikuuta studio Pasilassa. Mikko Kivisen, Ville Keskilän ja Kalle Pylvänäisen käsikirjoittama, esittämä ja yhdessä Otto Kanervan kanssa ohjaama uutuus ammentaa edeltäjiensä tapaan hurttia sketsihuumoria terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden arkisista kohtaamisista lääkärin vastaanotolla. Esitystä täydentävät maailmaa valloittavan stand up -koomikon Ismo Leikolan kirjoittamat uudet laulut.

Lue uusi Teatteriin extra täällä.

 

Seuraavat ensi-illat
7.12.2019 Metsän joulu studio Pasilassa, ohj. Heikki Sankari
11.1.2020
Faktiska händelser Lilla Teaternissa, ohj. Joakim Groth
29.1.2020
Tähtisadetta pienellä näyttämöllä, ohj. Mika Eirtovaara
30.1.2020
Humiseva harju suurella näyttämöllä, ohj. Lauri Maijala
6.2.2020
Le Coq – taistelu ravintolasta Arena-näyttämöllä, ohj. Heikki Vihinen
27.2.2020
Saikkua, kiitos! OSA 3 studio Pasilassa, ohj. Otto Kanerva ja työryhmä

 

Vierailut
2.11.2019 Iikka Kivi – Spede on kuollut Arena-näyttämöllä
24.11.2019 
Lauluja Broadwaylta ja West Endistä suurella näyttämöllä
9.-10.12.2019
Christmas på Lillan Lilla Teaternissa
1.12.2019
Ismo Leikola – Words apart studio Pasilassa

 

Yleisötapahtumat
Kahvilla kirjailijan kanssa -tilaisuudet suuren näyttämön lämpiössä. Vapaa pääsy. Heidi Heralan, Aino Sepon ja Eija Vilppaan vieraana 19.11. kirjailija Sanna Karlström
Keskiviikon kulissikierrokset

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi 
Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

 

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki