Saavutettavuustyökalut

Humiseva harju ensi kertaa näyttämölle Helsingissä Lauri Maijalan tuoreena tulkintana

Tiedote   10.01.2020

Emily Brontën mestariteos Humiseva harju saa odotetun näyttämöensi-iltansa Helsingissä 30. tammikuuta HKT:n suurella näyttämöllä. Jo Cliffordin dramatisoiman (1994) ja Ville Koskivaaran suomentaman näytelmän ohjaa vahvoista visioistaan tunnettu Lauri Maijala. Päärooleissa nähdään Oona Airola ja Markus Järvenpää.

Humiseva harju kertoo villin Cathyn, ja perheeseen lapsena tuodun orpopoika Heathcliffin myrskyisästä suhteesta. Se on lapsuudesta aikuisuuteen kulkeva rakkaustarina ylpeydestä, luokkaeroista ja koston tuhoavasta voimasta. Se on kolmiodraama ja sisarustarina, kertomus ihmisistä, jotka janoavat vapautta maailmassa, jossa vain harvoilla on mahdollisuus vapauteen.

Humiseva harju kuvaa kahta toisistaan irti revittyä ihmistä, jotka pakkomielteisesti etsivät maailmasta ja toisistaan kadonnutta puolikastaan. Rakkaudesta tulee raastava, kuluttava ja pois riistettynä hulluuteen vievä elinehto ja huume ihmisille, jotka eivät ole saaneet rakkautta kylmässä ja turvattomassa maailmassa”, sanoo ohjaaja Lauri Maijala.

”Minulle Cathy ja Heathcliff ovat yksi ja sama henkilö. Ristiriitainen, aggressiivisesti onnea tyhjyydestä kauhova olento, joka suunnistaa elämässä eteenpäin nähden peilistä vain itsensä ja täten lopulta muuttuu tuhoavaksi voimaksi. Humiseva harju laajenee tasapainotteluksi niiden harkitsemattomienkin elämänvalintojen kanssa, jotka muuttavat lopulta koko loppuelämän suuntaa”, Maijala jatkaa.

Pääparin Cathyn ja Heatcliffin huikeissa rooleissa nähdään kahteen kertaan Jussi-palkittu Oona Airola ja mm. Turun Kaupunginteatterissa kantavia rooleja tehnyt Markus Järvenpää. Muissa rooleissa näyttelevät Rauno Ahonen (Tohtori Kenneth), Markku Haussila (Hindley), Vuokko Hovatta (Frances), Martti Manninen (Edgar), Sonja Pajunoja (Isabella), Matti Olavi Ranin (Herra Earnshaw), Leena Rapola (Nelly Dean) ja Matti Rasila (Herra Linton).

Esityksen poikkeuksellisen rikkaan äänimaailman luovat säveltäjä ja lavalla muusikkona esiintyvä Mikko Helenius ja äänisuunnittelija Eradj Nazimov. Myös katsomon puolelle avautuvan lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja puvut Sari Suominen. Valosuunnittelusta vastaa William Iles, ja naamioinnin on suunnitellut Maija Sillanpää.

Humiseva harju (Wuthering Heights, 1847) jäi Emily Brontën ensimmäiseksi ja viimeiseksi romaaniksi. Ilmestyessään tämä länsimaisen kirjallisuuden merkittävimpiin teoksiin lukeutuva romaani sai ristiriitaisen vastaanoton ja epäiltiin, olisiko nainen koskaan voinut kirjoittaa niin hurjia henkilöitä, raastavaa tarinaa ja todentuntuista maailmaa. Romaanista on tehty useita elokuva- ja näyttämösovituksia, ja väkevän naiskuvansa innoittamana sillä on myös vahva jalansija populaarikulttuurissa. Skotlantilaisen Jo Cliffordin sovitus keskittyy romaanin jäätävään ytimeen ja tiivistää teoksen keskushenkilöihin.

Humiseva harju -ensi-ilta 30.1.2020 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
15 € – 45 € (sis. pm.)

#humisevaharju #hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi 
Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

 

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki