Saavutettavuustyökalut

Karnevalistinen satiiri Ape army on sekä älykäs että älyvapaa

Tiedote   06.09.2023

Meemisijoittamista ja kryptovaluuttoja käsittelevä Okko Leon kantaesitysnäytelmä Ape army saa ensi-iltansa studio Pasilassa 27. syyskuuta. Tuomas Rinta-Panttilan ohjaama näytelmä karnevalisoi milleniaalisijoittajien itseironisen kepeää tapaa toimia maailmassa. Pääosissa nähdään Olli Riipinen ja Anna-Sofia Tuominen.

Ape army on hengästyttävä satiiri kahdesta työttömästä milleniaalista, Janicasta (Anna-Sofia Tuominen) ja Otosta (Olli Riipinen), joiden haaveet poikkeavat perinteisestä. He eivät odota pitkiä työuria tai säästä omistusasuntoon, vaan elävät hetkessä ja tähtäävät annettua korkeammalle: raketilla kuuhun ja sieltä Marsiin. He sijoittavat hetken mielijohteesta työttömyyskorvauksensa meemiosakkeisiin ja kryptovaluuttoihin. Kahden päivän osakesijoittamisen jälkeen he huomaavat olevansa sijoitusguruja ja yhdessä netistä löytyneen sijoittajanörttiporukan – apina-armeijan – kanssa he tulevat puolivahingossa sekoittaneeksi koko maailmantalouden.

”Meemit, sijoitussovellukset, meemiosakkeet, kryptovaluutat ja itse asiassa koko nykyaikainen talousjärjestelmä ovat olemassa lähinnä digitaalisessa maailmassa. Tämä digitaalisuus on otettu esityksen estetiikan keskeiseksi elementiksi; näyttämöllä on kymmeniä näyttöjä, jotka syöttävät katsojalle loputonta ja jatkuvaa kuvavirtaa. Talousmaailmaan liittyy myös nopeus, välillä peräti hysteerinen sellainen, ja myös tämä on siirtynyt itse teokseen. Näyttelijäntyön, videosuunnittelun ja äänisuunnittelun kudos luo hengästyttävän kokonaisuuden, joka todellakin ponnistaa tästä päivästä, meidän ajastamme ja siitä, minkälainen maailma ympärillämme tällä hetkellä on”, ohjaaja Tuomas Rinta-Panttila kertoo.

Ape army käsittelee koko maailman osakemarkkinoita järisyttänyttä meemisijoittamiseksi kutsuttua ilmiötä ja kommentoi sitä ilkikurisesti. Näytelmän tapahtumat ponnistavat enemmän tai vähemmän todellisuudesta, mutta koska kyseessä on komedia, on kaikki vedetty överiksi.

Rooleissa nähdään Anna-Sofia Tuomisen ja Olli Riipisen lisäksi Sari Haapamäki, Vuokko Hovatta, Pekka Huotari, Jouko Klemettilä, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Leenamari Unho, Juho Uusitalo ja Mikko Virtanen.

Näytelmän on kirjoittanut Okko Leo. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Vilma Mattila. Äänisuunnittelusta vastaa Eliel Tammiharju ja valo- ja videosuunnittelusta Joonas Tikkanen. Naamioinnin on suunnitellut Aino Hyttinen. Näytelmän dramaturgina on toiminut Ari-Pekka Lahti.

Lue ohjaaja Tuomas Rinta-Panttilan haastattelu teatterin kotisivuilta: Älykäs ja älyvapaa satiiri

Ape army -ensi-ilta 27.9.2023 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5).

Liput: peruslippu 36 €, opiskelijalippu 18 € (ma-to) ja eläkeläislippu 33 € (ma-to). #apearmy @hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17.30. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 11-17.30, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Tiedotteen kuvassa: Anna-Sofia Tuominen, Olli Riipinen ja Jouko Klemettilä. Kuva: Mitro Härkönen.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki