Saavutettavuustyökalut

Kaupunginteatterin syyskaudella Lauri Maijalan ohjaama moderni klassikko sekä uutta komediaa

Tiedote   19.03.2019

Helsingin Kaupunginteatterin syyskauden avaavan Pieni merenneito -suurmusikaalin jälkeen kausi jatkuu pienellä näyttämöllä Lauri Maijalan ohjauksella modernista saksalaisklassikosta Riistapolku. Arena-näyttämön syksyn käynnistää ranskalaisfarssi Täydellinen lauantai, ja ranskalaiskomediaa tarjoaa myös studio Pasilan Kolmen kimppa. Lilla Teaternissa ensi-iltansa saa uusi kotimainen draamakomedia Äktenskapsgrejen.

Pienellä näyttämöllä saa ensi-iltansa vakavilla teemoillaan koskettava moderni klassikkonäytelmä Riistapolku (Wildwechsel, 1971) 4. syyskuuta. Saksalaisen Franz Xaver Kroetzin kirjoittaman näytelmän on suomentanut Vesa-Tapio Valo, ja sen ohjaa Lauri Maijala.

Erwinin ja Hildan ainokainen, 13-vuotias Hanni on rakastunut 19-vuotiaaseen Franziin. Vanhemmat vastustavat ja häpeävät suhdetta, mutta tytär ei suostu luopumaan ensirakkaudestaan. Franz tuomitaan suhteestaan alaikäiseen, mutta rangaistuksen jälkeen nuorten tapaamiset jatkuvat ja tapahtumat vauhdittuvat kohti traagisista loppua.

Riistapolun rooleissa nähdään Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Paavo Kinnunen, Ella Mettänen ja Ursula Salo. Lavastuksen on suunnitellut Antti Mattila ja puvut Elina Kolehmainen.

Ranskan kiinnostavimpiin nykynäytelmäkirjailijoihin lukeutuvan Florian Zellerin ruotsinkielisenä (Ens lite lugn i huset) Lilla Teaternissa menestynyt Täydellinen lauantai (Une heure de tranquillité, 2013) saa suomenkielisen kantaesityksensä Arena-näyttämöllä 5. syyskuuta. Myös suomenkielisen version ranskalaisfarssista ohjaa Jaakko Saariluoma, lavastuksen suunnittelee Antti Mattila ja puvut Maria Rosenqvist.

Markus on suunnitellut viettävänsä rauhallisen aamupäivän kotona nautiskellen ja kuunnellen uutta, vuosikausia etsimäänsä ja vihdoin kirpputorilta löytämäänsä unelmiensa jazz-levyä. Koko muu maailma vaan tuntuu asettuvan suunnitelmaa vastaan. Hän toivoisi vain tunnin oma aikaa rauhassa, mutta juuri silloin huomiota vaativat sekä vaimo, poika että rakastajatar ja sitkeä naapuri. Rauhallinen aamupäivä uhkaa muuttua painajaiseksi tai vähintäänkin putkiremontiksi.

Markuksen roolin näyttelee huikea Pekka Strang, ja vauhdikkaan farssin muissa rooleissa nähdään mm. Vuokko Hovatta, Jouko Klemettilä, Sixten Lundberg, Vappu Nalbantoglu ja Matti Rasila. Näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori.
 
Lilla Teaternin syyskauden avaa Gunilla Hemmingin kirjoittama ja Cris af Enehielmin ohjaama uusi draamakomedia Äktenskapsgrejen 11. syyskuuta.

Tapahtumat sijoittuvat suvun mökille, jonne kesäyönä kokoontuu kolme sukupolvea. 56-vuotias Silja koettaa löytää uuden suunnan elämälleen, kun pitkä avioliitto on ohi, lapset muuttaneet kotoa ja yhteinen koti täytyy tyhjentää. Tilannetta ei helpota ikinuori äiti, joka päättää mennä naimisiin 25 vuotta nuoremman rakastajansa kanssa. Kun miehen tytär vielä saapuu paikalle ja laittaa edelliset sukupolvet seinää vasten, ovat ainekset ikimuistoiseen mökkipäivään kasassa.

Lämminhenkisen uutuuden rooleissa nähdään Lillanin näyttämölle palaava ikoninen Laila Björkstam, Jonna Järnefelt, Oksana Lommi, Carl-Kristian Rundman ja Joachim Wigelius. Lavastuksen suunnittelee Markus Tsokkinen ja puvut Cris af Enehielm.

Studio Pasilassa saa 12. syyskuuta ensi-iltansa ranskalaisen Clément Michelin Kolmen kimppa (Une semaine pas plus!, 2011). Reita Lounatvuoren suomentaman näytelmän ohjaa Liisa Mustonen.

Paul haluaisi erota tyttöystävästään Sophiesta, mutta ei saa sanottua asiaa suoraan, vaan yrittää mieluummin tulla itse jätetyksi. Hän pyytää ystävänsä Martinin asumaan heidän kotiinsa, jotta Sophie kyllästyisi kimppakämppäilyyn ja lähtisi. Sophie on kuitenkin hyvin ymmärtäväinen oudosti käyttäytyviä miehiä kohtaan, ja lopulta käykin niin, se on hän, joka yllättää miehet.

Ranskalaiskomedian rooleissa taituroi nuori näyttelijäkolmikko: Elina Hietala, Jarkko Niemi ja Olli Rahkonen. Näytelmän lavastuksen ja puvut suunnittelee Tellervo Syrjäkari.

HKT:n syyskauden ohjelmistossa jatkavat studio Pasilassa ikisuosikki Kiviä taskussa , perinteikäs stand up -klubi Club act!one ja Pertti Jarlan suosittuun sarjakuvaan pohjautuva Fingerpori. Pienellä näyttämöllä jatkaa Martti Suosalon vierailu Parasta elämässä, perhedraama Pienet ketut ja lämpiössä ihastuttava eläinystävyksistä kertova satunäytelmä Tahvo ja Bella. Loppusyksyn 2019 ohjelmisto julkaistaan näytäntövuoden avajaisissa 13.8.
 

Lue uusi Teatteriin-lehti täällä.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa
20.3.2019 Tahvo ja Bella pienen näyttämön lämpiössä, ohj. Sami Rannila
3.4.2019 Pienet ketut pienellä näyttämöllä, ohj. Kari Heiskanen
25.4.2019 En blick är en blick är en blick Lilla Teaternissa, ohj. Jessica Grabowsky ja Milja Sarkola
29.8.2019 Pieni merenneito suurella näyttämöllä, ohj. Samuel Harjanne
4.9.2019 Riistapolku pienellä näyttämöllä, ohj. Lauri Maijala
5.9.2019 Täydellinen lauantai Arena-näyttämöllä, ohj. Jaakko Saariluoma
11.9.2019 Äktenskapsgrejen Lilla Teaternissa, ohj. Cris af Enehielm
12.9.2019 Kolmen kimppa studio Pasilassa, ohj. Liisa Mustonen

Vierailut
19. ja 21.3.2019 Pate Mustajärvi – Teatterin kummitus Arena-näyttämöllä

22.3.2019 Rakt ur livet Lilla Teaternissa

15. ja 16.5.2019 Paradisdoktrinen Lilla Teaternissa

13.4.2019 Tommi Haustola – anteeksi, saisinko kapinoida? Arena-näyttämöllä
 

Yleisötapahtumat
Kahvilla kirjailijan kanssa -tilaisuudet suuren näyttämön lämpiössä. Vapaa pääsy. Heidi Heralan, Aino Sepon ja Eija Vilppaan vieraina kirjailijat
Jani Mäkivalli 26.3.2019 klo 17 ja Saara Turunen 14.5.2019 klo 17
Keskiviikon kulissikierrokset

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi 

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.
Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, vastaava tiedottaja Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki