Saavutettavuustyökalut

Kaupunginteatterin uusi taideprojekti jalkautuu Malmille – jo kymmenes vuosi aluehankkeita!

Tiedote   18.05.2022

Helsingin Kaupunginteatterin tammikuussa 2022 aloittama kolmivuotinen taideprojekti Pääroolissa Malmi on alkanut paikallisten asukkaiden vetämillä kävelykierroksilla ja huipentuu kaikille avoimeen Malmin poluilla -kävelykierrokseen 23. toukokuuta. Syyskaudella ohjelmassa on nuorille suunnattu teatteriprojekti. Kaupunginosiin jalkautuvat projektit ovat tärkeä osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä ja asuinaluelähtöistä teatteritoimintaa on toteutettu jo kymmenen vuoden ajan.

Pääroolissa Malmi -hankkeen myötä Kaupunginteatterin hanketaiteilijat jalkautuvat toimimaan yhdessä alueen asukkaiden kanssa ja tutkimaan alueelta nousevia ilmiöitä ja aiheita teatteritaiteen monin keinoin. Toiminnan keskiössä on vuorovaikutus alueen asukkaiden ja Kaupunginteatterin aluetaiteilijoiden välillä ja projektin taiteellinen sisältö syntyy moniäänisestä alueesta inspiroituen. Tuleviin hankevuosiin tulee mahtumaan erilaisia esityksiä ja tapahtumia, jotka toteutetaan yhdessä paikallisten kanssa.

Pääroolissa Malmi on Kaupunginteatterille neljäs alueellinen hankekokonaisuus. Edelliset projektit toteutuivat Pasilassa, Jakomäessä sekä Koillis-Helsingissä Tapulikaupungin, Suutarilan ja Siltamäen alueilla. 

”On tärkeää, että toimintamme on tasa-arvoista ja saavutettavaa. Aluehankkeet mahdollistavat sen, että ihmiset myös kantakaupungin ulkopuolella pääsevät osallistumaan kulttuuritapahtumiin kokijoina ja tekijöinä. Toivomme, että taidetoimintamme lisää alueellista aktiivisuutta ja syventää paikallisten suhdetta asuinympäristöönsä”, kertoo hankkeen ohjaaja Laura Ikonen.

”Malmi on paljon muutakin kuin vain tuo asema”

Toiminta Malmilla on alkanut paikallisten asukkaiden vetämillä kävelykierroksilla, joissa Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijat tutustuivat Malmiin ja sen tarinoihin asukkaiden opastamana. 

Pääroolissa Malmin kevätkausi huipentuu 23. toukokuuta kaikille avoimeen Malmin poluilla -kävelykierrokseen, jossa heittäydytään hetkeksi malmilaiseen todellisuuteen ja katsotaan katuja ja kortteleita paikallisin silmin. Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijat sekä paikallisoppaat johdattavat osallistujat vajaan kuuden kilometrin kävelylle, jonka aikana kuullaan muistoja, kokemuksia ja tarinoita matkan varrelle osuvista kohteista Malmin alueella. 

Syyskauden 2022 toiminnan pääpaino on nuorille suunnatussa teatteriprojektissa, jossa toteutetaan esitys yhdessä nuorten kanssa heidän ajatustensa pohjalta. Esitykset nähdään joulukuussa Malmitalolla.

Pääroolissa Malmi on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä, ja sen vetäjinä toimivat teatteri-ilmaisun ohjaajat Laura Ikonen ja Janne Puustinen, muusikko-äänisuunnittelija Aleksi Kinnunen sekä yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen. Pääroolissa Malmi on yksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan Helsingin malli -hankkeista, jonka tavoitteena on tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa. Kulttuuri halutaan tuoda kaikkien helsinkiläisten arjen ulottuville.

"Kun ihmiset ajattelee Malmia, niin niillä tulee usein mieleen vaan toi asema. Oikeesti Malmi on vaan niin paljon muutakin." (Kävelyopas 15.3.2022)

Malmin poluilla -kävelykierros paikallisin silmin maanantaina 23.5.2022 klo 18
Tapahtuma on maksuton ja mukaan pääsee ilmoittautumalla ennakkoon. Paikkoja rajoitetusti. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: paaroolissamalmi@hkt.fi, 040 652 9932

Linkki Malmin poluilla -Facebook-tapahtumaan
Pääroolissa Malmi Facebookissa
@paaroolissamalmi @hktfi

Lisätiedot Pääroolissa Malmi 2022–2024hankkeesta:
Yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen, jenny.jumppanen@hkt.fi / 0406529932
Ohjaaja Laura Ikonen, laura.ikonen@hkt.fi
Ohjaaja Janne Puustinen, janne.puustinen@hkt.fi
Muusikko-äänisuunnittelija Aleksi Kinnunen, aleksi.kinnunen@hkt.fi

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki, www.hkt.fi