Saavutettavuustyökalut

Kristian Smedsin Karpolla on asiaa -esitys Helsingin Kaupunginteatteriin

Tiedote   07.12.2020

 

Kristian Smedsin ohjaama ja dramatisoima KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta vierailee Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa kahden esityksen verran helmikuussa 2021. Legendaarisen tv-sarjan esittelemiin ihmiskohtaloihin perustuvassa teatteriesityksessä tulevaisuuden näyttelijät kohtaavat menneisyyden Suomen.

Kansainvälisesti palkitun teatterintekijä Kristian Smedsin ohjaama esitys koostuu Teatterikorkeakoulun maisterivaiheen näyttelijäopiskelijoiden valmistamista sooloista ja kohtauksista, joissa he tulkitsevat suomalaisen tv-toimittaja Hannu Karpon aikanaan esiin nostamia tarinoita ja ihmiskohtaloita. 

Vuosina 1983-2007 esitetty legendaarinen ajankohtaisohjelma Karpolla on asiaa käsitteli suomalaisuuden kipupisteitä: yksinäisyyttä, alkoholismia ja naapuririitoja. Se toi myös esiin byrokratian kanssa taistelevia ihmisiä sekä kirjavan joukon omanlaistaan elämää eläviä individualisteja.  

Kotkan Kaupunginteatterin ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yhteisproduktiossa uuden polven näyttelijäopiskelijat tarttuvat näihin ihmisiin ja tarinoihin tinkimättömällä pieteetillä. He tulkitsevat sodan jälkeen syntyneiden sukupolvien tuntoja omalla äänellään tuoden näyttämölle värikkään kavalkadin monenkirjavia suomalaisia. He tiivistävät sen, mikä muuttuvassa Suomessa on ajatonta ja pysyvää. 

”Näyttelijät eivät itse ole kiinni siinä kollektiivisessa maailmassa, mistä heidän esittämänsä tarinat tulevat, mutta he liittyvät siihen vanhempiensa ja isovanhempiensa kautta. Tämä on se miksaus, joka on kiinnostava. Se tuo esitykseen sen raikkauden,” kommentoi ohjaaja Kristian Smeds esitystä.

Esitys on vuonna 2018 Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professorina aloittaneen Smedsin ensimmäinen taiteellinen ohjaus Teatterikorkeakoulussa. Sukupolvensa tunnetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Smeds muistetaan mm. kohua herättäneestä Tuntematon sotilas -ohjauksestaan, jota esitettiin Suomen Kansallisteatterissa peräti kaksi vuotta loppuunmyydyille katsomoille. 

KARPOLLA ON ASIAA saa ensi-iltansa 6. tammikuuta Kotkan kaupunginteatterissa, ja esitys vierailee tammi-helmikuussa 2021 Helsingin Kaupunginteatterin lisäksi Rovaniemen Teatterissa, Oulun Teatterissa, Tampereen Teatterissa ja Jyväskylän kaupunginteatterissa.

KARPOLLA ON ASIAA on osa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Lavat auki! -kokonaisuutta, jossa opiskelijat saatetaan yhteen vahvan ja omakielisen ammattiohjaajan kanssa. Lavat auki! avaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun katsomot ympäri Suomea. Teatterin katsojille tämä on tilaisuus tutustua juuri valmistumassa oleviin tulevaisuuden taiteilijoihin. Lavat auki! -tuotantoja ovat olleet Roberto Zucco (ohj. Mikko Roiha), Kärpäset ja herrat (ohj. Juhan Ulfsak), Baikal Brothers Ky (ohj. Leea Klemola) ja Oresteia (ohj. Mikko Roiha).

Karpolla on asiaa -esitykset 19.-20.2.2020 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5)
Liput 30 €

#karpollaonasiaa #uniarts #taideyliopisto #teatterikorkeakoulu #hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi
Sivustolta Turvallisesti teatteriin löytyvät ajankohtaiset ja päivittyvät ohjeistukset turvalliseen teatterissakäyntiin.

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.
Lisätietoja, medialippuvaraukset:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, 
kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki