Saavutettavuustyökalut

Lauri Maijalan ohjaama Riistapolku on julma kertomus viattomuuden lopusta

Tiedote   15.08.2019

Helsingin Kaupunginteatterin pienen näyttämön syyskauden avaa Fassbinderin elokuvanakin tunnettu, väkevillä teemoillaan koskettava ajaton perhetragedia Riistapolku (Wildwechsel, 1971) 4. syyskuuta. Franz Xaver Kroetzin kirjoittaman näytelmän on suomentanut Vesa Tapio Valo ja sen ohjaa Lauri Maijala.

Helsingin Kaupunginteatterin pienen näyttämön syysohjelmiston avaava Riistapolku on tarina aivan tavallisesta keskiluokkaisesta perheestä, joka joutuu kohtaamaan odottamattoman tragedian. Perheen 13-vuotias tytär Hanni rakastuu 19-vuotiaaseen Franziin. Vanhemmat vastustavat ja häpeävät suhdetta, mutta tytär ei suostu luopumaan ensirakkaudestaan. Nuorukainen tuomitaan suhteestaan alaikäiseen, mutta rangaistuksen jälkeen nuorten tapaamiset jatkuvat, ja tapahtumat vauhdittuvat kohti traagisista loppua.

Riistapolku on kertomus kielletystä ensirakkaudesta. Se pakottaa katsojan kysymään, mitä on oikea rakkaus ja kuka sen määrittelee? Se on kertomus aikuiseksi kasvamisen vaikeudesta, sukupolvien välisestä kuilusta, häpeästä ja unelmista unelmattomassa maailmassa. Riistapolku osoittaa kuinka lyhyt matka on sivistyksestä barbariaan. Kuinka helppoa onkaan olla tuomitsematta – kunnes odottamaton tragedia tapahtuu omalle kohdalle. Miltä tuntuu, kun et tunnista enää sitä, jota olet rakastanut kaikista eniten – kun tutuista kasvoista katsovat vieraat silmät?”, sanoo ohjaaja Lauri Maijala.

Nuorta paria näyttelevät HKT:ssa ensimmäistä kertaa vierailevat, mm. Ryhmäteatterista ja Teatteri Jurkasta tuttu Ella Mettänen ja tänä vuonna Jussi-palkittu Paavo Kinnunen. Vanhempien rooleissa nähdään Risto Kaskilahti ja Ursula Salo ja näytelmän muissa rooleissa Pekka Huotari.

Lavastuksen 1970-luvun pieneen teollisuuskaupunkiin sijoittuvaan esitykseen on suunnitellut Antti Mattila ja puvut Elina Kolehmainen. Valosuunnittelusta vastaa Kari Leppälä ja äänisuunnittelusta Aleksi Saura. Naamioinnin ja kampaukset on suunnittelut Henri Karjalainen.

Saksalaiskirjailija Franz Xaver Kroetz tunnetaan rankasta realismistaan ja niukkasanaisesta dialogistaan. Hän kirjoitti Riistapolun 21-vuotiaana, ja näytelmä on malliesimerkki hänet maailmanmaineeseen nostaneista aiheista ja teemoista. Kroetz on myös näytellyt useissa näytelmissään ja ohjannut niitä näyttämölle, televisioon ja radioon. Näytelmien lisäksi hän on kirjoittanut romaaneja ja runoutta. Kroetz on saanut töistään useita palkintoja, mm. Bertolt Brecht -kirjallisuuspalkinnon ja Saksan valtion Bundesverdienstkreuz-kunniamerkin.

Riistapolku tunnetaan myös Rainer Werner Fassbinderin elokuvasovituksena vuodelta 1972.

 

Riistapolku-ensi-ilta 4.9.2019 klo 19 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput: 19,50 € – 39 € (sis. pm)

#riistapolku #hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi 

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.
Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, vastaava tiedottaja Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki