Saavutettavuustyökalut

Lauri Maijalan tuore ohjaus tuo lasten näkökulman sisällissodan jälkeiseen ajanjaksoon

Tiedote   13.08.2020

Helsingin Kaupunginteatterin syksyn ensi-iltakauden avaa 2.9. Anneli Kannon ja Lauri Maijalan Punaorvot pienellä näyttämöllä. Maijala ohjaa toistaiseksi viimeistä kertaa rakastamalleen näyttämölle, ja aiheena on sisällissodan jälkeinen vaiettu ajanjakso Suomen historiassa ja kansallinen trauma, jota kuvataan yhden kalliolaisperheen kohtalojen kautta.

Anneli Kannon ja Laurin Maijalan Punaorvot-näytelmä kertoo perheestä, jonka isä on kuollut sodan jälkiselvittelyissä ja äiti joutuu luopumaan lapsistaan, koska ruokaa ei riitä kaikille. Kansakunta oli jakautunut, ja maassa oli sodan jäljiltä lähes 25 000 punaorpoa, joita valtioelitiin johdolla siirrettiin kaupungeista ideologisesti parempiin kasvuoloihin Pohjanmaalle.

Punaorvot ei ole ainoastaan perhetragedia, vaan se on kansallinen perhetragedia. Suomalaiset ovat klassisesti olleet vaikenevaa porukkaa, ja se on muovannut kokonaisia sukupolvia. Näytelmä avaa sellaisia suljettuja ovia, joita ei tiedetty olevankaan”, sanoo ohjaaja Lauri Maijala.

”Tämä ei niinkään historiallinen esitys kuin tunnehistoriallinen esitys. Jotta voisimme ymmärtää ja samaistua historiaamme, meidän täytyy oppia tuntemaan se. Tämä ei ole näytelmä, joka pyrkii antamaan mitään kattavia, isoja vastauksia tai kertomaan objektiivista totuutta, vaan kertoo ihan tavallisesta Johanssonien perheestä, joka asuu osoitteessa Toinen linja 13. Mitä sille perheelle kävi ja niille lapsille, jotka syyttömänä syntyivät tähän maailmaan. Punaorvot kertoo tarinansa lasten näkökulmasta. Se luo maailman, jossa voi tapahtua mitä vain, milloin vain, ja aina voi nähdä voikukan tunkevan paksuimmankin asfaltin lävitse”, Maijala jatkaa.

Äidinrakkaudesta, toivosta ja anteeksiannosta kertovan näytelmän äidin roolissa nähdään Maijalan Riistapolku-ohjauksesta (2019) tuttu ja palkittu Ella Mettänen, lapsina myös muusikkona tunnettu Antti Autio, Anna Böhm ja Venla Reimaluoto sekä muissa rooleissa Riitta Havukainen, Miika Laakso, Kari Mattila, Leena Rapola ja Marjut Toivanen.

Lavastuksen on suunnitellut Janne Vasama ja puvut Tiina Kaukanen. Valosuunnittelusta Kari Leppälä ja äänisuunnittelusta Aleksi Saura. Naamioinnin on suunnitellut Tuula Kuittinen.

Punaorvot jatkaa Anneli Kannon ja Lauri Maijalan edellisen yhteistyön aihepiirissä. KOM-teatterissa esitetty ja paljon kiitosta kerännyt Veriruusut-näytelmä kuvasi koskettavasti punaisten naisten kärsimyksiä sisällissodassa.

Helsingin Kaupunginteatterin kiinnitettynä ohjaajana tammikuusta 2019 saakka työskennellyt Lauri Maijala palaa kaksivuotisen kiinnityksensä jälkeen KOM-teatteriin, jossa aloittaa työnsä taiteellisena johtajana tammikuussa 2021.

Punaorvotensi-ilta 2.9.2020 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput 19,50 € – 39 €
#punaorvot #hktfi

 

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi 
Sivustolta Turvallisesti teatteriin löytyvät ajankohtaiset ja päivittyvät ohjeistukset turvalliseen teatterissakäyntiin.
Lehdistökuvat löytyvät 
kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki