Saavutettavuustyökalut

M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta -esitys levittäytyy Malmin kaupunkitilaan

Tiedote   13.05.2024

Helsingin Kaupunginteatterin ja Q-teatterin ensimmäinen yhteistyöesitys M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta saa ensi-iltansa Malmilla 30. elokuuta. Esitys on osa alueellista Pääroolissa Malmi -taidehanketta. Eri puolilla Malmia tapahtuva esitys kysyy, kenellä on valta päättää, mihin kenenkin tulisi oma elämänsä käyttää ja kuka päättää, miten täällä ollaan?

Loppukesän päivänä joukko huolestuneita malmilaisia kokoontuu Malmbergien perheen puutarhaan. Perheen 17-vuotias lapsi, Miska Malmberg, on kadonnut. Äiti tahtoo toimia, isoäiti toppuuttelee ja koulukuraattori on omituisen vaitelias. Osapuolia yhdistää halu ymmärtää, mitä itse asiassa on tapahtunut – ja ennen kaikkea, kenen on syy? M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta pureutuu kaupunginosayhteisöä kohdanneen katoamistapauksen kautta sukupolvien välisen ymmärtämättömyyden, vallankäytön ja yhteiskunnallisen vastakkainasettelun teemoihin.

Esityksen pohjana on Helsingin Kaupunginteatterin ja Q-teatterin vuosina 2022–2024 Malmilla toteuttama, asukkaita osallistava yhteisöteatteritoiminta. Käsikirjoitukseen on poimittu materiaalia muun muassa erilaisista teatterityöpajoista ja muista taidetoiminnoista. Teoksessa esiintyy kahdeksan näyttelijää Q-teatterin yhteisöteatterista sekä suuri joukko 13–65-vuotiaita Malmin ja lähialueen asukkaita. Esitys tapahtuu eri puolilla Malmia ja yleisö kiertää esiintyjien mukana eri kohtauspisteillä.

”Teos on aivan erityisellä tavalla esityspaikkaan eli Malmiin sidottu. Paikkasidonnaista teatteria pääsee harvoin toteuttamaan tällaisella volyymilla ja suuri, eri-ikäisistä ja -taustaisista tekijöistä koostuva työryhmä on mahtava voimavara! Itse olen kokonaisuudesta todella innoissani”, sanoo teoksen käsikirjoittaja-ohjaaja Janne Puustinen.

“Esityksen moninäkökulmaista maailmaa on ollut kiehtovaa tuoda erilaisille näyttämöille ja uskon, että huumorin sävyttämä tulkinta tarjoaa hyvällä tavalla pureskeltavaa eri sukupolville”, jatkaa teoksen toinen käsikirjoittaja-ohjaaja Tuomo Rämö.

M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta -esitykset 30.8. klo 18, 3.9. klo 18, 4.9. klo 18, 5.9. klo 18, 10.9. klo 18, 11.9. klo 18, 12.9 klo 18. ja 14.9 klo 15. Saapumisohjeet paikkavarauksen yhteydessä. Esitykseen on vapaa pääsy. Esityksessä on rajallisesti katsojapaikkoja ja paikka tulee varata etukäteen tästä. Kesto on noin 2 tuntia 30 minuuttia. Esitys ei ole esteetön ja sen aikana liikutaan kävellen ja kuljetaan portaissa.

Esiintyjät: Essi Evberg, Kati Haanpää, Päivi Hietanen, Mari Ikonen, Felix Jokela, Reetta Kankare, Aleksi Kinnunen, Jenni Kitti, Peppi Kuisma, Sofia Kärkkäinen, Roope Lappalainen, Mari Lehtonen, Jaanika Lindberg, Iida-Maaria Lindstedt, Miika Luukko, Mari Mäki, Timo Mäkynen, Leena Männistö, Irina Pulkka, Anne Puustinen, Ossi Rajala, Piia Rokosa, Helena Ryti, Siiri Rämö, Elisa Salo, Sirpa Savoranta, Frode Stenar, Liisa Syrjä, Marina Toivonen, Päivi Toivonen, Eili Trotsak, Jonna Virtanen ja Maritta Widberg.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Puustinen ja Tuomo Rämö
Yhteisöteatteriohjaaja: Meiju Pax
Äänisuunnittelu ja sävellys: Aleksi Kinnunen
Pukusuunnittelu: Fiona Timantti
Graafinen suunnittelu: Malmi Vice
Tuotanto: Jenny Jumppanen, Paula Kovanen ja Jaana Taskinen
Malmin Novan liiketilan lavastussuunnittelu: Anna Pietilä & Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki

Esitys on toteutettu yhteistyössä paikallistahojen kanssa. Toimintaa ovat tukeneet ja tiloja mahdollistaneet Kaupunkiolohuone Kohtaus, partiolippukunta Sinivuoren Soihdut, Kauppakeskus Malmin Nova, kulttuurikeskus Malmitalo, ravintola Teeritupa, Fallkullan kotieläintila sekä PopUp Kesäkahvila Raparperitaivas.

Esitys on osa alueellista Pääroolissa Malmi -taidehanketta, jossa toteutetaan alue- ja yhteisölähtöistä teatteri- ja taidetoimintaa. Helsingin Kaupunginteatteri ja Q-teatteri ovat Malmin alueen Helsingin malli -toimijoita. Mukana yhteistyössä on myös kolmas Helsingin malli -toimija, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki, joka lavastaa yhden kohtauspisteen.

@paaroolissamalmi www.facebook.com/paaroolissamalmi www.hkt.fi/paaroolissamalmi

Tiedotteen kuva: Malmi Vice

Lisätiedot:
yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen, malmiesitys@gmail.com, 040 6529 932

Logot