Saavutettavuustyökalut

Musikaaliuutuus Päiväni murmelina puhuttelee nyt ajankohtaisella teemallaan

Tiedote   14.08.2020

 

Helsingin Kaupunginteatterin syksyn 2020 musikaaliuutuus, suosittuun elokuvaan pohjautuva Päiväni murmelina (Groundhog Day, 2016) saa odotetun ensi-iltansa 3. syyskuuta. Ohjaajana on Samuel Harjanne, mies menestysmuusikaalien Kinky Boots ja Pieni merenneito takaa. Pikkukaupunkiin jumittuvasta säämiehestä kertova musikaalikomedia tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Päärooleissa nähdään Lari Halme ja Maria Lund.

”Meillä ei ollut aavistustakaan kuinka ajankohtaiseksi tämä tarina tulisi juuri vuonna 2020. Kuluneena vuonna monet meistä ovat eläneet samanlaisen päivän uudelleen ja uudelleen, ja irtipääsyä oravanpyörästä ei tunnu löytyvän. Päiväni murmelina herättää katsojan ajattelemaan ajan merkitystä, ja miten sitä käyttää. Se on meistä itsestämme kiinni, näemmekö tämän päivän ahdistavana ja epämukavana, vai mahdollisesti elämämme toistaiseksi parhaimpana päivänä”, sanoo ohjaaja Samuel Harjanne.

Tv:stä tuttu, itsekeskeinen säämies Phil Connors (Lari Halme) lähetetään vastalauseistaan huolimatta syrjäiseen tuppukylään, Punxsutawneyhin, raportoimaan perinteisestä Murmelipäivästä. Lumimyrskyn vuoksi kuvausryhmä joutuu jäämään paikkakunnalle, ja kauhukseen Phil tajuaa heräävänsä aina uudestaan samaan Murmelipäivän aamuun ja tutun herätyskellon säveliin. Loopissa eläminen saattaa hetken aikaa tuntua hauskalta, kun teoilla ei ole seurauksia, ja aamulla kaikki on ennallaan ja alkaa alusta. Miten tilanteesta voi hyötyä itse, tai voisiko siitä olla apua myös muille? Toistuvien päivien aikana Phil ehtii tutustua pikkukaupungin asukkaisiin ja erityisesti uuteen työkaveriinsa, tv-tuottaja Rita Hansoniin (Maria Lund). Mitä kaikkea täytyykään tapahtua, ennen kuin Phil on valmis heräämään uuteen aamuun?

Musikaalin yli 30-henkiseen esiintyjäkaartiin kuuluvat pääparin Lari Halmeen ja Maria Lundin lisäksi mm. Pertti Koivula, Raili Raitala, Antti Timonen, Sami Uotila ja Tuomas Uusitalo.

Tim Minchinin säveltämän ja sanoittaman ja Danny Rubinin käsikirjoittaman musikaalin ovat suomentaneet Reita Lounatvuori ja Hanna Kaila. Koreografiat yli 30-henkiselle esiintyjäryhmälle on suunnitellut englantilainen Simon Hardwick, ja 11-henkisen orkesterin kapellimestarina toimii Eeva Kontu. Lavastuksen on suunnitellut Peter Ahlqvist ja puvut Elina Kolehmainen. Valosuunnittelijana vierailee ruotsalainen Palle Palmé, ja äänisuunnittelija on Kai Poutanen. Naamioinnin suunnittelusta vastaa Maija Sillanpää.

Bill Murrayn ja Andie MacDowellin tähdittämä Päiväni murmelina -elokuva (1993) on listattu maailman parhaimpien elokuvien joukkoon. Lontoossa vuonna 2016 ensi-iltansa saanut musikaalisovitus oli heti valtava menestys, ja se palkittiin parhaana uutena musikaalina Lawrence Olivier -palkinnolla. Broadwaylle musikaali saapui seuraavana vuonna, ja nyt vuorossa on Helsingin valloitus.

Groundhog Day eli Murmelipäivä on Yhdysvalloissa ja Kanadassa vietettävä vuotuinen juhlapäivä, jolla ennustetaan kevään tuloa. Helmikuun 2. päivänä metsämurmeli houkutellaan kurkistamaan ulos talvipesästään. Mikäli sää on aurinkoinen ja murmelin varjo näkyy, kestää talvi vielä vähintään kuusi viikkoa. Tunnetuinta Murmelipäivän juhlaa vietetään Pennsylvanian Punxsutawneyssa.

Päiväni murmelina -ensi-ilta 3.9.2020 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
22 € – 88 € (sis. pm.)

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi 
@hktfi #päivänimurmelina

Sivustolta Turvallisesti teatteriin löytyvät ajankohtaiset ja päivittyvät ohjeistukset turvalliseen teatterissakäyntiin.
Lehdistökuvat löytyvät 
kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki