Saavutettavuustyökalut

Suosikkiesitykset palaavat Kaupunginteatterin kevätohjelmistoon – Paavo Westerberg ohjaa bestsellerin Lillaniin

Tiedote   10.11.2020

 

Kun teatterit viime keväänä sulkivat ovensa koronan vuoksi ja suosikkinäytelmien esityskaudet päättyivät kuin seinään, jäi monelta odotettu teatteri-ilta toteutumatta. Helsingin Kaupunginteatteri vastaa yleisön pyyntöön ja tuo kevätkauden 2021 ohjelmistoonsa yleisön suosikit ja huikeat arvostelumenestykset, Heidi Heralan tähdittämän Everstinnan ja Lauri Maijalan ohjaaman Humisevan harjun. Lisäesityksiä saavat myös tanssiteos Kaksivärinen fuuga ja lääkärihupailu Lisää saikkua, kiitos! OSA 3. Lillan Teaternin kevätkauden avaa Paavo Westerbergin ohjaama palkitun romaanin näyttämösovitus Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.

Rosa Liksomin romaaniin (2017) perustuva, Susanna Airaksisen dramatisoima ja ohjaama, yleisön ja kriitikot hurmannut Heidi Heralan vaikuttavasti tulkitsema Everstinna palaa pienen näyttämön ohjelmistoon 14. tammikuuta alkaen. Raivokas ja rikaskielinen Everstinna kertoo paraateja ja univormuja ihailevan nuoren tytön kasvusta itsenäiseksi, aikuiseksi ja kirjailijaksi Lapin erämaissa. Päähenkilö everstinnan kehyksenä ja inspiraationa kirjailija Rosa Liksom on käyttänyt lappilaisista aiheistaan tunnetun kirjailija Annikki Kariniemen elämää. Esitys kuvaa samalla nuoren, itsenäistyneen valtion kulkua läpi sotien, elämää Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä, erityisesti Suomen suhdetta Saksaan.

Lauri Maijalan ohjaama vahva tulkinta Emily Brontën mestariteoksesta Humiseva harju (Futhering Heights, 1847) palaa suurelle näyttämölle 12. maaliskuuta. Yleisön ja kriitikoiden ylistämän Humisevan harjun päärooleissa, Cathynä ja Heatcliffinä, nähdään huikeat Oona Airola ja Markus Järvenpää ja muissa rooleissa Leena Rapola, Markku Haussila, Vuokko Hovatta, Martti Manninen, Pihla Pohjolainen, Rauno Ahonen, Matti Olavi Ranin, Matti Rasila sekä muusikko Mikko Helenius.

Humiseva harju kertoo villin Cathyn ja perheeseen tuodun orpopoika Heathcliffin lapsuudesta aikuisuuteen kulkevan myrskyisän rakkaustarinan, jota värittävät ylpeys, luokkaerot ja koston tuhoava voima. Se on kolmiodraama, sisarustarina ja kertomus ihmisistä, jotka janoavat vapautta maailmassa, jossa vain harvoilla on mahdollisuus vapauteen.

Tanssiyleisön ihastuttanut Carl Knifin Kaksivärinen fuuga saa lisäesityksiä 26. tammikuuta alkaen studio Pasilassa. Uudessa koreografiassaan Knif yhdistää ihailemansa Dmitri Šostakovitšin musiikin ajattoman kauneuden, ankaruuden ja tarkan muotokielen tanssijoiden rikkaaseen ilmaisuun. Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn ja Carl Knif Companyn yhteistuotannossa tanssivat Jonna Aaltonen, Jyrki Kasper, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Terhi Vaimala ja Eero Vesterinen.

Mikko Kivisen, Ville Keskilän ja Kalle Pylvänäisen käsikirjoittaman, esittämän ja yhdessä Otto Kanervan kanssa ohjaaman huippusuositun trilogian kolmas osa, Saikkua, kiitos! OSA 3, palaa ohjelmistoon 11. tammikuuta alkaen ja siirtyy studio Pasilasta suuremmalle Arena-näyttämölle Hämeentielle. Luvassa on jälleen hervotonta sketsihuumoria terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden arkisista kohtaamisista lääkärin vastaanotolla.

Lilla Teaternin kevätkauden avaa Mark Haddonin palkittuun romaaniin Yöllisen koiran merkillinen tapaus (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, 2003) pohjautuva Den besynnerliga händelsen med hunden om natten 4. maaliskuuta. Simon Stephensin dramatisoiman ja Anna Simbergin kääntämän näytelmän ohjaa Lillan-debyyttinsä tekevä Paavo Westerberg. Lavastuksen ja puvut suunnittelee Sven Dahlberg, ja rooleissa nähdään Alexander Wendelin, Ulriikka Heikinheimo, Vuokko Hovatta, Robert Kock, Tuukka Leppänen, Cecilia Paul, Pia Runnakko ja Joachim Wigelius.

Näytelmä kertoo 15-vuotiaasta Christopherista (Alexander Wendelin), erityisnuoresta, joka on huippulahjakas matematiikassa ja osaa nimetä kaikki maailman pääkaupungit, muttei pysty syömään mitään keltaista tai ruskeaa eikä pidä toisen ihmisen kosketuksesta, julkisista paikoista tai ihmisjoukoista. Eräänä iltana hän löytää naapurin koiran kuolleena ja päättää selvittää, kuka koiran on murhannut. Onnistuakseen tässä hän joutuu kohtaamaan maailman ja voittamaan pelkonsa. Murha-arvoituksen myötä selviää myös salattu perhetragedia.

Syyskaudelta kevään ohjelmistossa jatkavat suurella näyttämöllä rakastettu Disney-musikaali Pieni merenneito ja marraskuun lopussa ensi-iltansa saava Tatu ja Patu Helsingissä. Pienellä näyttämöllä jatkavat kolmen pienoisnäytelmän kokonaisuus Vain parasta minulle ja Lauri Maijalan ohjaama Punaorvot. Studio Pasilan ohjelmistossa jatkavat ikisuosikki Kiviä taskussa ja stand up -klubi Club act!one. Lilla Teaternin ohjelmistossa jatkaa Jakob Höglundin ohjaama arvostelumenestys Once.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa
26.11.2020 Tatu ja Patu Helsingissä suurella näyttämöllä, ohj. Sami Rannila
4.3.2021
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten Lilla Teaternissa, ohj. Paavo Westerberg

Ohjelmistoon palaavat

11.1.2020 Lisää saikkua, kiitos! OSA 3 Arena-näyttämöllä, ohj. Otto Kanerva
14.1.2020 Everstinna, ohj. Susanna Airaksinen
26.1.2020 Kaksivärinen fuuga, kor. Carl Knif
12.3.2020 Humiseva harju, ohj. Lauri Maijala

Vierailut
17.12.2020 Pete Poskiparta – Mentalisti 3.0 Arena-näyttämöllä

13.11.2020 Ilari Johansson – Yhden illan keikka Arena-näyttämöllä
12.12. ja 14.12.2020
Miiko Toiviainen – Det liv som blivit mig given, Lilla Teaternissa

 

Sivustolta Turvallisesti teatteriin löytyvät ajankohtaiset ja päivittyvät ohjeistukset turvalliseen teatterissakäyntiin.

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi  @hktfi #yleisöävarten

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.
Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Helsingin Kaupunginteatteri, viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, 
kaisa.pelkonen@hkt.fi, 0405523788
Lilla Teatern, PR & Marknadsföring, Ida Virkkunen
ida.virkkunen@lillateatern.fi, 050 357 4250

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki