Saavutettavuustyökalut

Arvio: Väärennetty morsian

Marjo Lemponen – Skenet – 01.02.2006

RIEMUKASTA PERINNETEATTERIA

Kiinalainen ja suomalainen teatteri-ilmaisu kohtaavat Kaupunginteatterin uudessa näytelmässä, jossa selvitellään hankalia naimakauppoja.


Kun kiinalainen teatteri kertoo nuorista, jotka rakastuvat vastoin vanhempiensa heille laatimia avioliittosuunnitelmia, ollaan kaukana Kesäyön unelman lemmenleikeistä. Vanhaan kiinalaiseen tarinaan ja siitä tehtyyn näytelmään pohjautuva Väärennetty morsian on kertomus, jossa päärooli ei suinkaan ole rakastuneilla pareilla, vaan heidän päänmenokseen juonivilla vanhemmilla ja kaikkialle ehtivällä naittajalla.

Lajiltaan Väärennetty morsian on tapainkomedia, joka syntyaikanaan sisälsi myös kärkevää yhteiskuntakritiikkiä vanhempien ahneutta kohtaan. Se kertoo tarinan kauppias Peistä (Pekka Huotari) ja lääkäri Pingistä (Seppo Maijala), joilla on molemmilla omat syynsä saada poikansa pikaisesti naimisiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että on tullut aika panna täytäntöön lasten varalle kauan sitten tehdyt avioliittosopimukset.

Asiassa on kuitenkin monta mutkaa, joita kiertämään perheet palkkaavat naittaja Zhangin (Risto Kaskilahti loistavassa naisroolissa). Lääkäri Ping ei halua vielä naittaa tytärtään Pein pojalle, koska pitää häntä liian nuorena ja koska ensin on saatava naimisiin oma poika. Leski Sun (Eija Vilpas) taas ei halua antaa tytärtään Pingin pojalle, koska epäilee, että tulipalokiireen takana piilee jotain hämärää. Kaikkiin näihin pulmiin yrittää keksiä ratkaisun neuvokas mutta hyväuskoinen Zhang, jonka nokkeluutta siivittää häistä seuraava runsaskätinen palkkio.VÄRIEN HEHKUA


Väärennetyn morsiamen on ohjanut kiinalainen Kong Xinyuan, joka on tehnyt pitkän uran Kiinan peking-oopperassa. Näytelmän tapahtumat kerrotaan kiinalaisen taiteen perinteiden mukaan vertauskuvallisesti, ts. ilmaisu on tarkoituksella liioiteltua ja tyyliteltyä, ei realistista. Lopputulos on ratkiriemukas yhdistelmä omaa ja vierasta. Esimerkiksi äänen käyttö kohteliaine kursailuineen ja kiekaisuineen vetoaa atavistisella tavalla yli kansallisuusrajojen. Näytelmän otollista kohdeyleisöä olisivatkin Suomessa myös lapset, joille tällainen huumori on juuri omiaan. Upeat puvut on teetetty Kiinassa, ja niiden väriloisto ja kimallus ovat yhtä silmän juhlaa. Lavastus tuo asetelmallisuudessaan elävästi mieleen kiinalaiset maalaukset.Suomalaiset näyttelijät ovat rohkeasti ottaneet vastaan haasteen sukeltaa sisään aivan toisenlaisen kulttuuripiirin ilmaisumuotoihin. Jotkut suoritukset nousevat ehdottomasti yli muiden. Eija Vilpas leskirouva Sunina on ilmeikkyydessään ylittämätön. Risto Kaskilahden hurmaava veijarihahmo Zhang on näytelmän sydän ja primus motor, joka voittaa yleisön sympatiat puolelleen. Myös Reetta Honkakoski ja Tuukka Leppänen onnistuvat mainiosti roolia vaihtavina rakastavaisina.Väärennetty morsia n on viihdyttävä hyvän mielen näytelmä, joka yllättää yksinkertaisella raikkaudellaan. Se on tapaus, joka kannattaa ehdottomasti nähdä.