Saavutettavuustyökalut

I nöd och lust

Maria Sundblom-Lindberg är familjeterapeut, präst och kolumnist och har nyligen sett Äktenskapsgrejen på Lillan.

Den där äktenskapsgrejen…kunde man kanske sätta åldersgräns på den?

Jag menar inte föreställningen utan vigseln, bröllopet, förbundet.. För det är inget beslut att ta i en ålder när man på riktigt tror att man är summan av sig själv. Innan 30 tror man på riktigt att allt är möjligt. Att kärleken övervinner det mesta och att äktenskapet ska göra en lycklig, utan att man gör något själv.

Innan 30 ser man sällan heller mönstret. Om hur släkten följer släktens gång. Att konfliktklanerna verkar ha bråkbehovet i sitt DNA medan fasadfamiljerna är särbegåvade på att sopa skiten under mattan. Man har inte några som helst behov av att rita släktträd för att förstå att dominanta farsor ofta får osäkra ungar och att missbrukande mammor ofta får gränslösa barn och alltför sällan vill man rita sig själv längst ute på grenen för man tror man är stammen.

Inte förstås du men jag och några till hade en period av hybris mellan 25 och 30 och gifte oss på helt fel grunder. Själv ville jag bli trygg. Kasta ankar, förtöja, ta hamn. Skulle jag ens ha intresserat mig för bakgrund och bas skulle jag sett att jag var den tredje förlovningen på tre år och att pålitlighet och tålighet inte var hans pastasås. Skulle jag ens haft fokus på min egen närhistoria skulle jag ha insett att jag var fullständigt okunnig och oerfaren vad det gällde trygghet och därför även fullständigt inkompetent och oförmögen att göra en bedömning huruvida någon var en klippa eller inte. Vi var gifta i 12 år och det var intensivt och instabilt och mitt största misstag ever.

Under föreställningen har jag svårt att inte blanda mig i. Flera gånger kommer den terapeutiska reflexen att vilja stoppa tsunamin av oreflekterat förflutet som väller över scenen och som inte bara krossar rekvisita och roller utan även dränker förändring och framtid. Jag vill ta mig upp i sommarvillan och dela ut handdukar och snorklar till alla som fryser och flämtar. Jag ville kicka sufflören och ge typerna helt andra repliker. Helt andra ord än vad de använt förut som skulle göra dem så trygga att de skulle våga älska och hoppas igen.

Maria Sundblom-Lindberg

 

Gunilla Hemming

Äktenskapsgrejen

Stjärngardet på Lillan
  • Lilla Teatern
  • Premiär 11.9.2019
  • Ca 2,5h inkl paus.
  • 34 €