Saavutettavuustyökalut

Ape army 29.09.2023 18:30

21.3.2023

Okko Leo
APE ARMY

Kaksi työtä vieroksuvaa milleniaalia sijoittaa hetken mielijohteesta työttömyyskorvauksensa meemiosakkeisiin ja kryptovaluuttoihin. Puolivahingossa he tulevat sekoittaneeksi koko maailmantalouden.

Ape Army on hengästyttävä satiiri nuorista rakastavaisista, Janicasta ja Otosta, joiden haaveet poikkeavat perinteisestä. Tai oikeastaan heillä ei ole haaveita lainkaan. Eikä sen puoleen tulevaisuuttakaan. He eivät enää odota pitkiä työuria tai säästä omistusasuntoon, vaan elävät hetkessä ja tähtäävät annettua korkeammalle: raketilla kuuhun ja sieltä Marsiin.

Kahden päivän osakesijoittamisen jälkeen Janica ja Otto huomaavat olevansa sijoitusguruja. Yhdessä netistä löytyneen samanhenkisen maailmanlaajuisen sijoittajanörttiporukan – apina-armeijan – kanssa he manipuloivat rahamarkkinoita aseenaan tyhmyys ja typeryys. Vastassa on keinoja kaihtamaton suurpääoma ja koko länsimainen talouseliitti.

Ape army karnevalisoi milleniaalisijoittajien itseironisen kepeää tapaa toimia maailmassa, halua tehdä asiat totaalisen toisin kuin aiemmat sukupolvet, ja halua romuttaa sijoituskapitalismin itseriittoinen hegemonia. Näytelmä käsittelee myös koko maailman osakemarkkinoita järisyttänyttä meemisijoittamiseksi kutsuttua ilmiötä ja kommentoi sitä ilkikurisesti keinonaan erikoinen hahmogalleria, meemiestetiikka, sarjakuvamainen kerronta sekä rajaton mielikuvitus.

Rooleissa: Sari Haapamäki, Vuokko Hovatta, Pekka Huotari, Jouko Klemettilä, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Olli Riipinen, Anna-Sofia Tuominen, Leenamari Unho, Juho Uusitalo, Mikko Virtanen

Ohjaus: Tuomas Rinta-Panttila
Lavastus ja pukusuunnittelu: Vilma Mattila
Valo- ja videosuunnittelu: Joonas Tikkanen
Äänisuunnittelu: Eliel Tammiharju
Naamioinnin suunnittelu: Aino Hyttinen
Dramaturgi: Ari-Pekka Lahti