Saavutettavuustyökalut

Regissören Michaela Granit om Morfars Mauser

Michaela Granit, du regisserar Morfars Mauser av Marcus Rosenlund på Lilla Teatern. Vad är egentligen en Mauser?

 • En Mauser är en pistol, och just pjäsens Mauser är ett minne från vinterkriget som huvudkaraktären Rolle hittar i sin morfars garderob. I ett slag uppstår en fantasi om att ta vapnet och få ett slut på de trakasserier Rolle själv utsätts för i skolan.


Berätta mera om pjäsen, som är vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlunds debut som pjäsförfattare.

 • Morfars Mauser är en jättepersonlig historia som Marcus Rosenlund har skrivit utgående från sin egen barndom då han blev svårt mobbad. Men ur de egna erfarenheterna går han ett steg vidare och frågar sig, genom fiktionen: vad är konsekvenserna av att bli utsatt för mobbning och vad kan det driva oss till?

 

Morfars Mauser beskrivs som en berättelse om mobbning och utsatthet. Vad handlar det om?

 • Marcus hade som barn en fantasi om att en gång för alla få tyst på skratten och förtrycket. Det var då han råkade hitta sin morfars undangömda vapen och lekte med tanken att använda det, på allvar. Det gjorde han ju inte i verkligheten, men det intressanta med den här pjäsen är hur Marcus vågar gå in i fantasin och titta på konsekvenserna av vad som skulle ha kunnat hända.

Morfars Mauser utspelar sig till stor del i Rolles minnen från 80-talets skolmiljö. Det känns ändå som om pjäsen kunde vara förlagt till nutid?

 • Det här är ju tyvärr ett ruskigt aktuellt tema fortfarande, det händer åter och åter igen. Vi frågar oss: vad händer om man som utsatt inte får respons av vuxenvärlden, kan det driva en till att fatta den där Mausern, eller ett annat lika destruktivt vapen? Vad är vårt ansvar runtom? Det är ett allvarligt ämne. Berättelsen kommer att väcka många tankespår och känslor hos föräldrar, eller vem som helst egentligen som upplevt situationer av mobbning och utsatthet på något sätt. De flesta av oss har bevittnat detta ur någon synvinkel.

 

Huvudkaraktären Rolle spelas av Tobias Zilliacus. Hur gestaltas Rolles upplevelser på scenen?

 • Berättelsen börjar med den vuxna Rolle, på toppen av karriären som TV-meteorolog. Livet har emellertid börjat gunga, med skilsmässa, möte med en gammal vän, och så, precis innan sändning, ett samtal som ohjälpligt utlöser undanträngda känslostormar och får honom att tappa konceptet. Pjäsen går in i Rolles blackout, i hans fantasivärld, tar fram de inre demonerna som finns kvar där. Skådespelarna växlar mellan många olika roller och blir till ekande röster. Projektioner, ljud, ljus och musik hjälper till att skapa Rolles inre universum.

 

Vad kan vi alltså vänta oss som publik?

 • Morfars Mauser är en visuell, häftig föreställning. En thriller med en stark berättelse, som tar sig ända till vinterkriget och hela vägen tillbaka till nutiden. Trots de otäcka upplevelserna finns en hel del skratt och skruvad humor närvarande, för Marcus Rosenlunds eget kännspaka tonfall lyser igenom. Karaktären Rolle är precis som Marcus väldigt intresserad av meteorologi, kvantfysik och universum. Och ur mörkret växer en vilja att mötas, och tankar om vänskap och glädje.
Marcus Rosenlund

Morfars mauser

 • Lilla Teatern
 • Premiär 11.3.2020
 • Ca 1h 45 min, ingen paus
 • 14 år
 • 16-34€