Saavutettavuustyökalut

Tervetuloa teatteriin – turvallisesti! Tutustuthan huolella ohjeistuksiimme Turvallisesti teatteriin -sivustollamme!
Helsingin Kaupunginteatteri

Valokeilassa Koillinen 2019-2021

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak -Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide-ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.

Toiminnan keskiössä on vuorovaikutus alueen asukkaiden ja taiteilijoiden välillä. Tekijät kutsuvat kaikki alueen asukkaat osallistumaan taidetoimintaan ei pelkästään katsojina vaan myös itse aktiivisina toimijoina. Taidetahot yhdessä ja erikseen jalkautuvat työskentelemään asuinympäristöihin lähelle asukkaiden arkea.

Paikallismaisemia -festivaali Koillis-Helsingissä 16.9.-21.9.

Kolmivuotisen Valokeilassa Koillinen -hankkeen huipentaa kolmatta kertaa Koillis-Helsingin alueella 16.-21.9. järjestettävä Paikallismaisemia-festivaali. Festivaali tarjoaa laajan kattauksen kulttuuria Koillis-Helsingissä Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa.

Festivaalin aikana alueella voi nauttia muun muassa teatterista, tanssista, musiikista ja lyhytelokuvista sekä törmätä runouteen ja kuvataiteeseen mitä yllättävimmissä paikoissa. Paikallismaisemia-festivaali myös kutsuu paikallisia osallistumaan ja esiintymään itse. Koko Paikallismaisemia -festivaalin ohjelmistoon voi tutustua tästä.

 

Lauloit juuri

”Elämänvoimaa, sitä minussakin on. Eikä sitä aina tarvitse pyytää anteeksi.” 

Festivaaleilla saa ensi-iltansa vuonna 2021 yhteistyössä Koillis-Helsingin asukkaiden kanssa on valmistettu lyhytelokuva Lauloit juuri.

Lauloit juuri on vajaan puolen tunnin mittainen lyyrinen läpileikkaus yhdeksäntoista koillishelsinkiläisen elämästä – kivusta ja toipumisesta, rauhasta ja läsnäolosta. Elokuvan käsikirjoitusmateriaali on syntynyt keväällä 2021 pidetyissä etätyöpajoissa, ja se on kuvattu eri puolilla Koillis-Helsinkiä osallistujille merkityksellisissä paikoissa.

Valkokankaalla nähdään yli 20 eri-ikäistä Koillis-Helsingin asukasta. Heistä valtaosa osallistui keväällä 2021 työpajoihin, joissa elokuvan pohjamateriaali tuotettiin. Ryhmän tuottaman materiaalin pohjalta esityksen ovat käsikirjoittaneet elokuvan ohjaaja Janne Puustinen, apulaisohjaaja-dramaturgi Martta Pesonen, kuvaaja Sonja Tolonen sekä äänisuunnittelija Aleksi Kinnune

Elokuva saa valkokangasensi-iltansa Paikallismaisemia-festivaalilla Tapulikaupungissa. Ulkoilmaelokuvateatteri pystytetään Maatullin vanhan koulun edustalla olevalle aukiolle kävelymatkan päähän Puistolan asemalta. Lauantain ulkoilmanäytösten lisäksi elokuva on nähtävissä maanantaina 20.9. ja tiistaina 21.9. klo 10-16 Suutarilan kirjastossa.

 

Esitysajat: 

Ensi-ilta la 18.9. klo 19.15 
Maatullin vanhan koulun pihalla (Kimnaasipolku 5), ulkoilmanäytös

Muut näytökset samana iltana heti ensi-illan päätyttyä klo 22.00 asti.

 

Muut esitysajat:
Ma 20.9. 10-16 Suutarilan kirjasto 
(Seulastentie 11)
Ti 21.9. 10-16 Suutarilan kirjasto 
(Seulastentie 11)

 

Tapahtuma on ilmainen eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

 

 

Olipa kerran lapsi

Keväällä 2019 viisi erikoislaatuista tutkijaa saapui Suutarilan ja Tapulikaupungin alueelle. He jalkautuivat päiväkotilasten pariin tutkimaan erittäin mielenkiintoista ja jopa hieman hämmentävää aihetta: lasten elämää. Tutkimus sujui loistavasti, vastaukset yllättivät tutkimusjoukon ja loppujen lopuksi kerätystä materiaalista syntyi tutkimustulokseksi lastenteatteriesitys Olipa kerran lapsi.

Esitys kiersi koillishelsinkiläisissä esityspaikoissa ja nyt on aika kutsua tutkijat jälleen esittelemään tutkimustuloksiaan!

Esitykset Tapulikaupungin kirjastossa (Ajurinaukio 5).

Ma 20.9.2021 klo 17 ja 18.30
Esityksiin vain ennakkovarauksella, varaa siis paikkasi: valokeilassakoillinen@hkt.fi

Ti 21.9.2021 klo 9.30 & 11, esitykset päiväkotiryhmille (loppuunvarattu)

Työryhmä:
Janne Puustinen, Laura Ikonen, Anna-Maria Vänskä, Aleksi Kinnunen, Jenny Jumppanen

Projektiin osallistuneet päiväkodit: Kumina, Minttu, Pentinkulma, Vaskiniitty

Olipa kerran lapsi – Kuvassa Laura Ikonen, Aleksi Kinnunen, Anna-Maria Vänskä, Janne Puustinen – Kuva © Annika Miettinen

 

Valokeilassa Koillinen on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä ja sen vetäjinä toimivat teatteri-ilmaisun ohjaajat Janne Puustinen, Martta Pesonen ja yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen. Valokeilassa Koillinen on yksi Helsinigin kaupungin Helsingin -malli hankkeista.

Hankkeen ensimmäisenä vuonna 2019 Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijat vierailivat alueen päiväkodeissa ja toteuttivat lapsilta kerättyyn materiaaliin pohjatuvan Olipa kerran lapsi -lastenteatteriesityksen. Lisäksi syksyllä 2019 nähtiin Verhot ovat auki jos niitä onkaan -esitys, joka koostui syksyn aikana Tapulikaupungin aikuisten teatterityöpajoihin osallistuneiden teksteistä ja ajatuksista koti-teemaan liittyen. Syksyllä Helsingin Kaupunginteatteri aloitti myös suositut Taidetta koteihin -tapahtumat, joissa esityksiä tuodaan paikallisiin olohuoneisiin ja kotien pihoille.

Vuonna 2020 Kaupunginteatteri valmisti syksyllä alueen ulkotiloissa kiertävän teatteriesityksen Kylässä koillisessa – kiertomatka pihoilta poluille, jonka esiintyjinä toimivat eri-ikäiset alueen asukkaat.

www.valokeilassakoillinen.fi
Facebook-sivut
@valokeilassakoillinen

Kylässä Koillisessa – kiertomatka pihoilta poluille. Kuvaaja: Satbir Singh

 

Kylässä Koillisessa – kiertomatka pihoilta poluille. Kuvaaja: Satbir Singh