Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri tarjoaa monipuolista ja osallistavaa ohjelmaa ikääntyneille

Tiedote   08.11.2023

Helsingin Kaupunginteatteri haluaa mahdollistaa kaikille helsinkiläisille ikääntyneille kohtaamisen taiteen ja teatterin äärellä. HKT:n yleisötyön vuonna 2021 aloittaman Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeen myötä on syntynyt myös yleisön ihastuttanut Elonsiivous-teatteriesitys. Suosikkiesitys on kiertänyt helsinkiläisissä palveluyksiköissä helmikuusta 2023 alkaen ja marras-joulukuussa siitä järjestetään kaksi esitystä myös Kaupunginteatterin parvekelämpiössä. Vuoden 2024 helmikuussa Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke huipentuu Elonsiivous-näytelmän striimattuun esitykseen, jota teatteri kutsuu kaikki ikääntyneet seuraamaan.   

Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa on monipuolista ja osallistavaa taiteen ja teatterin ääreen kutsuvaa ohjelmaa ikääntyneille. Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeen toiminnan lähtökohtana ovat ihmisten omat tarinat ja jokaisen tarinan ainutlaatuisuus. Myös Elonsiivous-esitys perustuu helsinkiläisten ikääntyneiden elämäntarinoihin ja siinä näyttelevät Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Elonsiivous nähdään HKT:n suuren näyttämön parvekelämpiössä 29. marraskuuta ja 4. joulukuuta. Helmikuussa 2024 hanke huipentuu Elonsiivouksen striimattuun esitykseen, jonka äärelle kutsumme kaikki helsinkiläiset ikäihmiset.

Tämän kauden Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeessa on luvassa:

Tarinasta teatteriksi -ryhmät: Käynnissä Myllypuron ja Kinaporin palvelukeskuksissa, jatkuen myöhemmin myös etäryhmissä kotihoidon asiakkaille. Toiminta huipentuu maaliskuussa 2024 Armas-festivaalilla järjestettäviin yleisötapahtumiin.

Tekijä työnsä äärellä -lähetyssarja: Livelähetyssarja, jossa pääsee etänä tapaamaan HKT:n työntekijöitä työnsä äärellä keskellä arkea. Lähetykset keskiviikkoisin (15.11., 29.11. ja 13.12. klo 10) marras-joulukuussa HKT:n YouTube-kanavalla sekä Lämpiö.fi-alustalla.

Virtuaalinäyttely ja työpajat: HKT toteutti syksyllä 2022 Valo piirtää kasvojesi uurteet -valokuvanäyttelystä videoversion, jossa valokuvattujen ikäihmisten tarinat kuultiin näyttelijöiden lukemina. Syksyn aikana helsinkiläisissä palvelukeskuksissa ohjataan työpajoja liittyen näyttelyyn. Työpajoja toteutetaan myös etäryhmille Lämpiö.fi:ssä.

Korkeakouluyhteistyö: HKT on aloittanut yhteistyön Turun Ammattikorkeakoulun teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden kanssa. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat etätaidetuokioita ikääntyneille.

Elonsiivous-esitys: Esitys kiertää helsinkiläisissä ikääntyneiden palveluyksiköissä ja esitys nähdään kahdesti myös Helsingin Kaupunginteatterin parvekelämpiössä 29. marraskuuta ja 4. joulukuuta.

Elonsiivous-striimi: Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke huipentuu Elonsiivouksen striimattuun esitykseen 7. helmikuuta klo 13.30. Striimi on maksuton ja sitä pääsee seuraamaan kuka tahansa YouTuben ja Lämpiö.fi -alustan kautta. Lisätietoa striimistä löytyy HKT:n kotivuilta lähempänä esityspäivää.

Taidetta ikääntyneiden koteihin -toiminta on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä ja sitä rahoittaa Helsingin kaupunki.

Muuta erityisesti ikääntyneitä kiinnostavaa Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa:

Seniorisoppa-konsertit: Näyttelijä Merja Larivaaran ideoima tapahtuma, johon sisältyy toivekonsertti, yhdessä nautittu keittolounas ja kiireetöntä jutustelua. Konsertti järjestetään suuren näyttämön parvekelämpiössä tiistaisin 5. joulukuuta saakka. Joulukuun 12. päivä järjestetään Seniorisoppa Joulukonsertti suurella näyttämöllä. Luvassa on kauniita joululauluja, yhdessä oloa, tunnelmaa ja kahvitarjoilu. Rakastetut konsertit jatkuvat myös keväällä 2024.

Kahvilla kirjailijan kanssa -tapahtumat: Kolmen näyttelijän Aino Sepon, Eija Vilppaan ja Heidi Heralan ideoima lämminhenkinen ohjelmakokonaisuus, jossa näyttelijäkolmikko haastattelee kirjailijaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Syksyn viimeinen tapahtuma on 15. marraskuuta, jolloin vieraana on kirjailija Rosa Liksom. Tilaisuudet jatkuvat myös keväällä 2024.

@hkt_yleisötyö @hktfi #elonsiivous #tarinastateatteriksi #tekijätyönsääärellä #seniorisoppa #kahvillakirjailijankanssa

Tiedotteen kuvassa Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Kuva Miika Storm.

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17.30. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 11-17.30, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Lisätietoja Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeesta:
Hankekoordinaattori Reetta Kankare, reetta.kankare@hkt.fi, 050 434 4930
Hankevastaava Hanna Nuorala, hanna.nuorala@hkt.fi, 050 4409670

Medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki