Saavutettavuustyökalut

Kotimaisen draaman suursatsaus pureutuu osuvasti nykypäivän työelämään

Tiedote   16.02.2022

Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön kevätkauden aava uusi kotimainen draamakomedia Mikko Räsäsen tulevaisuus 11. maaliskuuta. Kaupungin työmaalle sijoittuva uutuus on maanrakentajana työskentelevän kirjailija Mika Ripatin näytelmätrilogian kolmas osa. Nykypäivän työelämää osuvasti kuvaavan näytelmän ohjaa Heikki Kujanpää, ja nimiroolissa, katutyömaan etumiehenä nähdään Martti Suosalo.

”Hienoa, että olen saanut Ripatin yhteiskunnallisen trilogian kolmannen osan ohjattavaksi tällä kertaa suurelle näyttämölle. Siellä pieni ihminen ja häntä ympäröivät suuremmat rakenteet tulevat kouriintuntuvasti esiin. Koronasta huolimatta työrupeama on ollut innostava ja jopa hulvaton, johtuen näytelmän loistavasta ensemblestä ja suurella sydämellä toimivasta suuren näyttämön tekniikasta”, sanoo ohjaaja Heikki Kujanpää.

Kaupungin työmies Mikko Räsänen on kokenut suuren menetyksen ja yrittää selviytyä arjestaan 18 vuotta täyttävän poikansa Aapon kanssa. Käynnissä on kaupungin vesihuollon saneeraus, mutta projektia myydään yleisölle pyörätienä. Palvelumuotoilija Lasse Kosonen valmistelee pormestarin tilauksesta työmaalla kuvattavaa nettistriimausta. Koska kaupunkilaisille luvattua pyörätietä ei ole vielä metriäkään valmiina, työnjohtaja käskee rakentamaan väliaikaisen pyörätien purettavaksi heti tapahtuman jälkeen.

Mikko Räsäsen roolissa nähdään Martti Suosalo ja muissa rooleissa Rauno Ahonen, Lumi Aunio, Pekka Huotari, Sanna-June Hyde, Paavo Kääriäinen, Martti Manninen, Vappu Nalbantoglu, Maksim Pavlenko, Jari Pehkonen ja Raili Raitala.

Suurelle näyttämölle rakentuu näyttävä ja vaikuttava työmaa. Timo Hietalan säveltämä ja muusikko Joakim "Jusu" Berghällin virtuoosimaisesti eri soittimin aina flyygelistä pyöränpumppuun ja maantieporaan tulkitsema äänimaailma ja musiikki viimeistelevät teatterielämyksestä kokonaisvaltaisen.

Näytelmän lavastuksen on suunnitellut Antti Mattila ja puvut Elina Kolehmainen. Valosuunnittelusta vastaa Petteri Heiskanen, äänisuunnittelusta Eero Niemi ja videosuunnittelusta Toni Haaranen ja Patrik Åhlgren. Naamioinnin on suunnitellut Jutta Kainulainen.

Mika Ripatti on käsikirjoittanut elokuvia, tv-sarjoja ja näytelmiä 90-luvun alusta lähtien. Mikko Räsäsen tulevaisuus on Ripatin työmaalle sijoittuvan näytelmätrilogian kolmas osa. Edelliset, There’s no Harri (2012) ja Vakavuusongelma (2016) saivat ensi-iltansa studio Pasilassa. Päivätyönään Mika Ripatti työskentelee etumiehenä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitoksen Staran kaupunkitekniikan rakentamisessa.

Heikki Kujanpää on kirjoittanut näytelmiä ja käsikirjoituksia televisiolle ja elokuviin sekä ohjannut näytelmiä, elokuvia, tv-sarjoja ja kuunnelmia. Kujanpään edelliset ohjaukset Helsingin Kaupunginteatterissa ovat Suomen hauskin mies (2017), jonka hän myös käsikirjoitti yhdessä Mikko Reitalan kanssa, ja Kaasua, komisario Palmu! (2018).

Artikkeli säveltäjän ja muusikon yhteistyöstä: Musiikki syntyy harjoituksissa prosessityöskentelyn keinoin

Mikko Räsäsen tulevaisuus ensi-ilta 11.3.2022 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Opiskelijalippu 20,50/23 € (ma-to), Eläkeläislippu 38/43 € (ma-to), Peruslippu 41/46 €
#mikkoräsäsentulevaisuus @hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin asiakaspalvelu ja lipunmyynti puhelimitse numerossa 09 394022 ma-pe klo 9-17.30. Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm), www.hkt.fi

Yhteinen turvallisuutemme on meille tärkeää. Tutustuthan huolella turvallisuusohjeisiimme Turvallisesti teatteriin -osiossamme.

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki