Saavutettavuustyökalut

Lapset-uutuusdraama kysyy mitä jätämme jälkeemme tuleville sukupolville

Tiedote   10.09.2021

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 30. syyskuuta ensi-iltansa saava Lucy Kirkwoodin Lapset (The Childern, 2016) kysyy, mitä on hyvä elämä ja minkälaisen maailman jätämme tuleville sukupolville. Elämänmakuisen uutuusdraaman rooleissa loistavat karismaattiset näyttelijät Jukka-Pekka Palo, Jaana Saarinen ja Aino Seppo. Reita Lounatvuoren suomentaman näytelmän ohjaa Johanna Freundlich.

Lucy Kirkwoodin draama Lapset on monitasoinen; toisaalta puhutteleva, toisaalta viihdyttävä. Kolmen, syvällä ymmärryksellä piirretyn roolihenkilön henkilökohtaiset kamppailut limittyvät saumattomasti suurempiin kysymyksiin siitä, mitä jätämme jälkeemme tulevalle sukupolvelle. Teos on älyllinen, mutta lähestyttävä, ja tarjoaa pähkinää purtavaksi, loisteliaan ja tasavahvan, todellisen dream team -näyttelijäkaartin käsissä. Lapset on hienovireisesti aukeava matka nykyhetkeen, menneeseen – ja tulevaan”, sanoo ohjaaja Johanna Freundlich.

Hazel (Aino Seppo) ja Robin (Jukka-Pekka Palo), eläkkeellä oleva ydininsinööripariskunta viettää maaseudulla yksinkertaista elämää suurelta maailmalta syrjässä, kun yllättäen vieraaksi saapuu nuoruuden ystävä ja entinen kollega Rose (Jaana Saarinen). Ilmassa kipinöivät rakkaus, ystävyys ja vanhat muistot. Elämänkokemuksen ja ironian siivittäminä ruoditaan lapsia, lapsenlapsia, elettyä elämää ja tehtyjä valintoja. Miten pitkälle kukin on valmis menemään korjatakseen menneisyyttä ja sen jälkiä tulevaisuuteen?

Lapset-esityksen lavastuksen ja puvut on suunnitellut Mark Väisänen. Valosuunnittelusta vastaa Heikki Paasonen ja äänisuunnittelusta Eradj Nazimov. Naamioinnin on suunnitellut Jaana Nykänen.

Johanna Freundlich on Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi valmistunut ja sitä ennen New Yorkin yliopiston Tisch School of the Arts'ssa opiskellut ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on tehnyt urallaan myös oopperaa mm. Kansallisoopperan päänäyttämöllä ja Savonlinnan oopperajuhlilla Olavinlinnassa. Freundlichin ohjaama kuusituntinen näytelmä Angels in America palkittiin vuonna 2011 Ester-teatteripalkinnolla. Tampereen Teatterikesässä on vuosien varrella nähty tämän teoksen lisäksi hänen ohjauksensa Kansallisteatterista, Ryhmäteatterista, KOM-teatterista, Ahaa Teatterista ja Puoli-Q:sta. Freundlich on palkittu Richard Wagner Kulttuuriyhdistyksen Bayreuth-stipendillä. Hänen ohjauksensa ja dramatisointinsa Rikos ja rangaistus kutsuttiin Dostojevski-festivaalille 2018 Veliky Novgorodiin. Helsingin Kaupunginteatterissa Freundlich on aiemmin ohjannut näytelmän Keltainen kuu (2011).

Lucy Kirkwood (s. 1986) on useita palkintoja voittanut brittiläinen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen Lapset-näytelmänsä sai kaksi Tony-palkintoehdokkuutta Broadwaylla 2018, palkittiin parhaan näytelmän Helpmann-palkinnolla 2018 Australiassa ja The Guardian -lehti sijoitti näytelmän kolmanneksi listatessaan sata parasta 2000-luvun näytelmää 2019. Kirkwoodin näytelmistä on Suomessa esitetty aiemmin Bara för dig (Lilla Teatern, 2013), Ensin tuntui tyhjyys kun sydän otettiin pois mutta nyt on kaikki hyvin (KokoTeatteri, 2015) ja Hans och Greta (Svenska Teatern, 2018).

Lapsetensi-ilta 30.9.2021 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Opiskelijalippu 20,50 € (ma-to), eläkeläislippu 38 € (ma-to), peruslippu 41 €
#lapset @hktfi

Katso video täällä.

Helsingin Kaupunginteatterin asiakaspalvelu ja lipunmyynti puhelimitse numerossa 09 394022 ma-pe klo 9-16. Lippupiste ma-pe klo 9 – 17, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm)
www.hkt.fi

Yhteinen turvallisuutemme on meille tärkeää. Huolehdimme turvavälien toteutumisesta katsomoissa ja yleisötiloissa. Tutustuthan huolella turvallisuusohjeisiimme Turvallisesti teatteriin -osiossamme.

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki