Saavutettavuustyökalut

Valtteri Raekallio tanssiryhmän johtajaksi

15.12.2023
Helsingin teatterisäätiön hallitus on valinnut Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn johtajaksi tanssija, koreografi Valtteri Raekallion. Johtajan tehtävänä on vastata Helsinki Dance Companyn taiteellisesta laadusta ja toiminnan kehittämisestä sekä toimia tanssijoiden esihenkilönä. Työsopimus on määräaikainen ja voimassa ajalla 1.8.2024–31.7.2027.

 

”Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta palata takaisin ’kotiteatteriini’ nyt tässä uudessa roolissa. Mielestäni Helsingin Kaupunginteatterissa sekä tanssiryhmässä on viime vuodet tehty erinomaisia asioita. Tavoitteeni tanssiryhmän johtajana on jatkaa ryhmän kehittämistä sen täyteen potentiaaliin Suomen johtavana ammattitanssiryhmänä ja keskeisenä osana Helsingin Kaupunginteatteria”, sanoo elokuussa 2024 johtajana aloittava Valtteri Raekallio.

”Ryhmän tulevaisuus on mielestäni olla monipuolinen taiteellinen ensemble, jonka henkilöstö pystyy toteuttamaan kansainvälisen tason nykytanssiteoksia, työskentelemään suvereenisti ja ammattitaidolla Broadway-musikaaleissa ja vastaamaan laaja-alaisesti kaikkiin muihin modernin kaupunginteatterin taiteellisiin haasteisiin”, Raekallio jatkaa.

”On suuri kunnia olla osa ryhmän yli 50-vuotista historiaa, päästä työskentelemään yhdessä talon ammattitaitoisen henkilöstön kanssa ja pyrkiä edelleen vahvistamaan tanssin merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa”, Raekallio iloitsee.

Valtteri Raekallio on sukupolvensa keskeisiä suomalaisia koreografeja. Hän on tullut tunnetuksi yhteistyöstään kotimaisten kirjailijoiden kanssa, suurimittakaavaisista immersiivisistä teoskokonaisuuksistaan, tinkimättömän omaäänisistä näyttämöteoksista sekä tanssielokuvista. Raekallio on työskennellyt tanssijana yli 20 vuotta esiintyen noin sadassa teoksessa 40 eri maassa. Hän oli kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn vuodet 2006–2013.

Helsinki Dance Company on Helsingin Kaupunginteatterin yhteyteen vuonna 1973 perustettu nykytanssiryhmä. Helsinki Dance Company on työskennellyt useiden maineikkaiden taiteilijoiden kanssa vuosien varrella ja on myös vaikuttanut oleellisesti tanssitaiteen ammattimaistumiseen Suomessa. Itsenäisten tanssiteosten lisäksi tanssijat ovat esiintyneet laajasti teatterin tuotannoissa näytelmistä musikaaleihin, sekä toimineet koreografisissa tehtävissä. Ryhmä tunnetaan karismaattisista ja ilmaisuvoimaisista tanssijoistaan, sekä visuaalisesti viimeistellyistä ja liikkeellisesti vahvoista teoksistaan. Tällä hetkellä ryhmä tuottaa kaksi ensi-iltaa vuodessa, yhden syyskaudella ja yhden kevätkaudella. Ryhmän taiteellisina johtajina ovat toimineet Jorma Uotinen (1987–90), Carolyn Carlson (1991–92), Marjo Kuusela (1992–96), Kenneth Kvarnström (1996–99 ja 2010–13), Ari Tenhula (2000–02), Nigel Charnock (2003–05), Ville Sormunen (2006–09), Jyrki Karttunen (2013-17) ja Antti Lahti (2020–2024), joka jatkaa ryhmän johtajana 31. heinäkuuta saakka.