Saavutettavuustyökalut

Elonsiivous 04.12.2023 13:00

29.9.2023

Janne Puustinen
ELONSIIVOUS

Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö on toteuttanut toukokuusta 2021 alkaen Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanketta, jonka osana on valmistunut nyt Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä -teatteriesitys. Esitys nähdään toukokuussa2023 suuren näyttämön lämpiössä.

Elonsiivous kertoo Ainosta (Marjut Toivanen) ja Raisasta (Leena Rapola), jotka asuvat kerrostaloasunnoissa toistensa naapurissa. Yhteinen saunavuoro ja yhteinen sanomalehtitilaus, tarkistuskäynnit ja pullapitkot. Mitä elämä olisikaan ilman pitkiä, yhteisiä iltapäiviä, keskustelujen ja tanssihaaveiden siivittämänä?

“Näytelmä nostaa keskiöön kahden ikääntyneen naisen ystävyyden. Ystävykset kannattelevat ja rakastavat toisiaan, mutta seisovat kuitenkin omilla jaloillaan. Esitys lähestyy myös kuolemaa ja siihen liittyviä tunteita lempeästi ja rehellisesti hahmojensa kautta: toinen ei haluaisi edes puhua aiheesta ja toinen kohtaa elämän rajallisuuden hyvin pragmaattisesti, hankkiutuen tavaroistaan eroon”, ohjaaja Martta Pesonen kertoo.

Näytelmä juhlistaa myös Leena Rapolan ja Marjut Toivasen 40-vuotista yhteistä taivalta näyttelijöinä. Kaksikko on teatterinäyttämöiden lisäksi nähty uransa aikana lukuisissa kiertue-esityksissä, joissa he ovat tehneet taidetta saavutettavammaksi niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin. Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä on Marjut Toivasen viimeinen ensi-ilta HKT:lla ennen eläkkeelle siirtymistä.

Esiintyjät: Leena Rapola ja Marjut Toivanen
Käsikirjoitus ja laulujen sanat: Janne Puustinen
Ohjaus: Martta Pesonen
Skenografia: Laura Ikonen
Äänisuunnittelu ja sävellys: Aleksi Kinnunen
Tuotanto: Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö
Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki.

Lisätietoja