Saavutettavuustyökalut

Murmelinpäivän historia ja juhlallisuudet  

Helsingin Kaupunginteatteri – Päiväni murmelina – Kuvassa Juha Antikainen, Tuomas Uusitalo ja Mikko Vihma – Kuva © Robert Seger

Murmelinpäivällä (Groundhog Day) on varsin pitkät perinteet Yhdysvalloissa. Ensimmäinen amerikkalainen maininta sekä tarkka kuvaus murmelin varjon suhteesta kevään tuloon löytyy pennsylvanialaisen kauppiaan James Morrisin päiväkirjoista vuodelta 1841.     

Nykyäänkin vietettävää Murmelinpäivän juhlaa on vietetty pienessä Punxsutawneyn kylässä vuodesta 1887 lähtien. Murmelinpäivän perinteen ideoijana ja isänä pidetäänpunxsutawneylaisen paikallislehden toimittajaa ClymerFreasia (1867–1942). Perinteen kerrotaan levinneen juuriPunxsutawneysta ympäri USA:ta ja Kanadaa, joissa Murmelinpäivää juhlitaan vuosittain helmikuun 2. päivänä.     

Murmelinpäivän katsotaan juontuvan Rooman valtakunnan aikana syntyneestä kristittyjen perinteestä, Kynttilänpäivästä. Raamatun mukaan Maria toi Jeesuksen temppeliin 40 päivän ikäisenä, ja Simeon tunnisti tämän ennustetuksi messiaaksi. Päivän nimi juontaa keskiajalta, jolloin kyseisenä päivänä vihittiin käyttöön vuoden aikana kirkossa poltettavat kynttilät. Kynttilänpäivä assosioituu valoisamman ajan alkamiseen.  

Helmikuun 2. päivä on merkittävä juhla niin ikään kelttiläisessä kansanperinteessä, jolloin vietetään Imbolc-festivaalia. Imbolc on kevään koittamisen juhla, jolloin juhlitaan uutta alkua ja hedelmällisyyttä. Perinne on yhdistetty Irlannin Brigit-jumalattareen, synnyttävien naisten suojelijaan.   

Oman varjonsa näkemisen perinteet sen sijaan tulevat Saksasta, siellä mäyrien ja muiden pienten nisäkkäiden varjon perusteella on ennustettu kevään alkamista.   

Mitä Murmelinpäivänä tapahtuu? Juhla alle 6000 asukkaanPunxsutawneyssa on mittava; jopa 40 000 ihmistä kerääntyy Gobler’sKnobin puistoon pikkukaupungin laitamille ennen auringonnousua. Seremoniassa joukko shakettiasuisia miehiä nostaa Phil-nimisen murmelin pois sille tehdystä kolosta, ja mikäli Phil valoisana päivänä näkee varjonsa, palaa hän talviunilleen ja talvi jatkuu vielä kuusi viikkoa. Mutta mikäli päivä on pilvinen eikä varjoa näy, julistetaan kevään saapuvan tuona vuonna aikaisin.     

Juhlallisuuksiin kuuluu puheita, elävää musiikkia ja erilaisia esityksiä tarinankerronnasta komediaan, taikuuteen sekä perinteisiin käsityötaitoihin. Festivaalialueen lukuisat ruokakojujen pitäjät huolehtivat vieraiden ravitsemuksesta. Punxsutawneyssa murmeli on äärimmäisen suosittu ja sille on perustettu oma yhdistys, PunxsutawneyGroundhog Club.   

 

Lähteet   

www.history.com/news/groundhog-day-history-and-facts   

www.goddessandgreenman.co.uk/imbolc-candlemas    

www.groundhog.org/legend-and-lore   

www.wikipedia.org/wiki/Punxsutawney_Phil   

www.groundhog.org/   

www.libraries.wright.edu/community/outofthebox/2015/02/04/groundhog-day-notes/   

fi.wikipedia.org/wiki/Kynttilänpäivä    

   

 

Danny Rubin – Tim Minchin

Päiväni murmelina

Musikaalikomedia
  • Suuri näyttämö
  • Ensi-ilta 3.9.2020
  • Noin 2 t 40 min, sis. väliajan
  • Opiskelijalippu 41,50 € / 44 € (ma-to), Eläkeläislippu 80 € / 85 € (ma-to), Peruslippu 83 € / 88 €