Saavutettavuustyökalut

Kiinteistöosasto

Kiinteistöosasto vastaa teatterirakennuksesta, ulkoalueista ja kaikesta niihin liittyvästä, kuten kiinteistötekniikasta, rakennustekniikasta, sähkötekniikasta, ilmanvaihdosta ja valaistuksesta. Kiinteistöosastolla työskentelee kiinteistövastaava, laitosmestari, tekninen koordinaattori, IT asiantuntija sekä näyttämömestari.

Kiinteistönhoitoa yli kolmen vuosikymmenen ajan 

Kiinteistövastaava Janne Hakala sekä laitosmestari Eemil Hallikas vastaavat valtavasta määrästä tehtäviä. Kiinteistöosasto huolehtii rakennuksen ja kaluston kunnossapidosta, ilmanvaihdosta, sähkö- ja käyttövesijärjestelmistä sekä siivouksesta. Työ edellyttää tiivistä yhteistyötä yli 30 ulkoisen yhteistyökumppanin kanssa, jotta laaja-alaisesta kiinteistönhoidosta selvitään kunnialla. Aamulla valvomossa kaksikko tarkistaa yön aikana tulleet hälytykset ja vikaviestijärjestelmän ilmoitukset. Joka-aamuisiin rutiineihin kuuluu myös ulkotilojen kiertäminen, jolla varmistetaan, ettei rakennukseen ole yön aikana tehty ilkivaltaa.  

Päivän aikana askeleita kertyy jopa parikymmentä tuhatta, sillä kiinteistössä on mittavat 28 000 neliömetriä

Päivän aikana askeleita kertyy jopa parikymmentä tuhatta, sillä kiinteistössä on mittavat 28 000 neliömetriä ja monentyyppisiä tiloja aina näyttämöistä harjoitussaleihin, toimistoihin, pukuhuoneisiin, maskikampaamoon ja lavastamoon. Erilaisia huoltotehtäviä ja ongelmia ilmaantuu jatkuvasti.  

”Ne voivat olla mitä tahansa sen väliltä, että vessapaperiteline repsottaa siihen, että palokunta saapuu paikalle. Olemme kontanneet pesemässä spriillä lattioita ja tehneet lumitöitä”, Hakala sanoo. 

Hakala tuntee talon kuin omat taskunsa. Hän on työskennellyt talossa vuodesta 1997. Taloa kiertäessä huoltotarpeita tulee nykyään rekisteröineeksi automaattisesti. 

”Olen kulkenut näitä käytäviä niin monta kymmentä vuotta, että silmä lukee koko ajan ympäristöä ja korva jää oven väliin niin, että kuulen yli kymmenen metrin päähän, menikö se lukkoon”, Hakala kertoo.  

Teatterin erikoistarpeet asettavat kiinteistönhoitoon omat haasteensa. Esimerkiksi ilmanvaihdon on toimittava moitteettomasti näyttämöillä ja harjoitussaleissa, sillä ilmankosteus vaikuttaa suoraan näyttelijöiden työkykyyn.  

”Liian kuivassa tilassa ääni ei kulje, joten ilma kostutetaan käänteisosmoosiolaitteella puhdistetulla hanavedellä niin, että koneistoon, kanaviin tai ilmaan ei jää epäpuhtauksia”, Hakala kertoo. Kaksikko valvoo koneen automatiikkaa, ja varsinkin kovilla pakkasilla koneelle pitää antaa runsaasti vettä. 

Ilmastoinnin lisäksi kiinteistöosasto vastaa monista muista tehtävistä, jotka ovat keskeisiä esitysten kannalta, kuten näyttämöiden siivouksesta ja esteettömyydestä. ”Valvomme, että hissit ja automaattiovet toimivat. Huollatamme myös palo-ovia. Esimerkiksi suuren näyttämön paloesirippu painaa 18 000 kg”, Hakala kertoo. 

Vastuullisuus suunnannäyttäjänä


Viime vuosina kiinteistönhoitoa on kehitetty yhä vastuullisempaan suuntaan. Valaistusta on modernisoitu siirtymällä energiaa säästäviin led-valoihin, mikä on myös helpottanut kiinteistöosaston työkuormaa, kun lamppuja ei tarvitse olla jatkuvasti vaihtamassa. 
 

Teatterin katolle on asennettu aurinkopaneeleja, joiden avulla tuotettava energia korvaa tulevaisuudessa teatterin omaa sähkönkulutusta. Lisäksi kiinteistöön suunnitellaan puhdasvesijärjestelmän käyttöönottoa, jolloin osa siivouksesta voidaan toteuttaa ilman vahvoja kemikaaleja. 

Vaikka työ ei aina näy ulkopuolisille, se vaikuttaa kaikkien työntekijöiden ja katsojien viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Kiinteistöosasto pitää huolta, että olosuhteet säilyvät kaikissa tiloissa niin kesähelteillä kuin paukkupakkasilla. Silloin kun työt on tehty hyvin ja kaikki on kunnossa, kiinteistöpuolta ei kukaan kaipaa.

Tutustu teatterin näyttämöihin

Kiinteistöosasto

Muut osastot

Palaa Backstagen etusivulle